Åtte nye smittet - avviser lovbrudd

Mandag har det blitt registrert åtte nye smittetilfeller som kan knyttes til et utbrudd ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo.

UTBRUDD: 53 personer har fått påvist covid-19 ved Musikkteaterhøyskolen. Foto: Georg Aamodt / Høyskolen Kristiania
UTBRUDD: 53 personer har fått påvist covid-19 ved Musikkteaterhøyskolen. Foto: Georg Aamodt / Høyskolen Kristiania Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 61 600 +279
innlagt 120 -2
døde 550 +2
påvist smittet 100 000 000+550.4K
døde 2 160 000 +17.4K
Se mer

Mandag formiddag opplyser kommunikasjonsrådgiver ved Høyskolen Kristiania, Anette Johnsrud Larsåsen, til Dagbladet at det har blitt registrert åtte nye smittetilfeller knyttet til et utbrudd ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo.

Totalt har det blitt registrert 53 smittetilfeller med tilknytning til utbruddet.

Forestillinger

Larsåsen bekrefter at alle tilfellene kan spores tilbake til forestillinger ved skolen som ble gjennomført i forbindelse med undervisning. Det ble gjennomført to slike undervisninger, med henholdsvis 56 og 54 personer til stede. Totalt har det vært 96 forskjellige personer til stede.

- Frykter dere at politiet kan etterforske dette?

- Absolutt ikke, svarer Larsåsen.

Gjennomgang

Hun sier at skolen har overholdt gjeldende bestemmelser i coronaforskriften og brev fra Kunnskapsdepartementet.

- Vi vurderte at undervisningen var innenfor disse rammene. Det er veldig leit at flere har blitt smittet. Vi jobber tett med de lokale smittevernkontorene, og bidrar selvfølgelig med kartleggingsarbeidet. Vi har oversikt over alle elever som er påvirket av smittesituasjonen, og alle får oppfølging. I tillegg gjennomgår vi rutiner for videre undervisning av denne typen.

Smitterisiko

Folkehelseinstituttet konkluderer med at luftsmitte er uvanlig i forbindelse med spredning av covid-19, men at det kan skje i lukkede rom med dårlig ventilasjon og i forbindelse med aktiviteter som medfører tung pusting, som sang eller trening.

- Hvordan er risikoen for luftsmitte med corona under en forestilling?

- Vi vet at ansamlinger av mange mennesker innendørs over lang tid medfører økt smitterisiko, særlig hvis man i tillegg har nær kontakt med en smitteførende person. Dersom ventilasjonen er dårlig kan det i noen tilfeller også skje en spredning av små dråper, såkalte aerosoler, som holder seg i luften over lengre tid og spres over større avstander, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Slik «luftsmitte» er nok ikke den vanligste måten å bli smittet på, men det kan skje innendørs og bidra til at ekstra mange blir smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer