Indisk coronavariant

Åtte nye tilfeller av indisk mutant

Smittevernoverlege sier kommunen anser at de har oversikt over utbruddet.

Publisert
Sist oppdatert

Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusvarianten, melder Bergens Tidende.

Tore Elling Ulvestad, avdelingsleder ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus, bekrefter tilfellene overfor Dagbladet.

Der er også ventet flere tilfeller i forbindelse med et smitteutbrudd ved Institutt for fysikk og teknologi (IFT) ved Universitetet i Bergen, skriver BT. Det er foreløpig ikke bekreftet om de nye tilfellene er knyttet til smittesituasjonen på UiB.

Klokka 14.00 holder byrådet i Bergen pressekonferanse om coronatiltak i kommunen framover.

- Oversikt

Smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen kommune sier at han i påvente av endelig bekreftelse fra Haukeland sykehus forutsetter at smittetilfellene er knyttet til tidligere tilfeller av den indiske mutanten i kommunen.

Kommunen regner derfor med å kunne etablere klare smitteveier.

- Vi har ikke fått detaljinformasjon fra sykehuset, men det er det jeg forventer. Vi ser dette som et utbrudd vi mener å ha oversikt over, sier han til Dagbladet.

Bovim sier han forventer at alle tilfellene knyttet til utbruddet ved UiB dreier seg om den indiske mutanten.

- Vi har noen som er smittet ved instituttet ved UiB, og noen som er smittet rundt. Vi regner med at alle dreier seg om den indiske mutanten.

Han vet ikke det nøyaktige antallet, men omtaler utbruddet som «begrenset». Han regner ikke med at utbruddet vil spre seg ytterligere.

Bovim sier de ikke ser sammenheng mellom utbruddet som knyttes til et utested i byen og utbruddet av den indiske mutanten.

- Det er en sammenheng mellom universitetet og utestedet, men vi regner ikke med å se noen sammenheng med tanke på den indiske mutanten.

Utbruddet knyttes til importsmitte.

- Indisk mutert virus har vi lite av i Norge. Dermed regner vi det som selvfølgelig at det må være importert, men jeg kan ikke gå ytterligere i detaljer enn det.

- Ikke mer alvorlig

Tore Elling Ulvestad ved Haukeland universitetssykehus sier til Dagbladet at den indiske varianten ikke er «mer alvorlig» enn andre varianter.

- Den er ikke farligere, bare annerledes, sier han, og fortsetter:

- Det som gjør at den indiske varianten har fått et sånt stempel, er på grunn av det som skjer i India. Der har du en voldsom økning av smitte, overfylte sykehus, og så videre. Gitt den informasjonen vi får gjennom massemediene så ser det ut som en farligere variant.

Det er imidlertid ingenting som tyder på det er tilfelle, ifølge Ulvestad.

- I India lever de tett på. Gitt de faktorene, er det som skjer i India ikke noe som kommer til å skje i Norge.

Ulvestad bekrefter at det er påvist åtte tilfeller.

- Det ser ut til at helsemyndighetene i Bergen har fått kontroll. Dette kommer sannsynligvis til å dø ut nå, at disse personene ikke smitter videre.

- Hvor stort omfang kan dette utbruddet ha?

- Det er jeg usikker på. De har bare funnet disse åtte nå. Og det var to stykker i forrige uke, så ti totalt. Kan godt hende det blir med det, eller at det for eksempel blir to til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer