Åtte nye uker i varetekt

Lommemann-siktet må besøke psykolog en gang i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


SKI (Dagbladet.no): I dag fikk den Lommemann-siktede 56-åringen åtte nye uker i varetekt, med brev og besøkskontroll. Dette gjelder ikke familien og kontrollen skal oppheves etter fire uker.

Dommeren setter også som en forutsetning at den siktede går til psykolog en gang i uka, etter begjæring fra forsvarer Gunhild Lærum.. 

Ett år siden
Tidlig om morgenen 11. januar i fjor våknet Norge opp til at den angivelige Lommemannen var tatt ved sitt hjem i Bergen.

For nøyaktig ett år siden i dag ble 56-åringen fremstilt for sin første varetektsfengsling i Follo tingrett i Ski i Akershus - politidistriktet som har ledet etterforskningen mot mannen.

- Vi har tatt Lommemannen, sa politiet til pressen.

Ba om åtte uker
De siktet ham for 11 forhold som de mener han skal ha begått i Sør Norge og Trøndelag. De mistenkte ham for opp mot 400 forhold.

Den gang hadde mannen, som var 55 år i januar i fjor, advokat Tor Erling Staff som forsvarer. Etter råd fra ham nektet han å forklare seg for politiet. Grunnen var en forsvarerhemmelighet. Mannen nektet også straffskyld, slik situasjonen var da, som det het.

I dag, nøyaktig ett år senere, fremstilles den Lommemann-siktede, igjen for nok en varetektsfengslingsperiode.

- Vi ønsker å holde ham i åtte uker med brev- og besøkskontroll. Nærmeste familie skal ikke berøres av dette. Det er slik det har vært de siste gangene, sier politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet, og fikk rettens medhold. Dermed ble presse og tilhørere kastet på gangen. Begrunnelsen er av hensyn til ofrenes private fred. Dette ble støttet av siktedes forsvarer.

I dag forsvares 56-åringen av advokat Gunhild Lærum. Hun opplyser at den siktede selv møter på fengslilngsmøtet. Hun sier til Dagbladet.no at hun vil gå inn for en mellomløsning, og vil dermed ikke samtykke til åtte uker fengsling.

Taus, snakket, taus igjen
Mandag denne uka ble det klart at politiet utvider siktelsen mot den såkalte Lommemannen med 13 forhold. Ett av de er satt under voldtektsparagrafen i straffeloven. Dermed er mannen nå siktet for 54 forhold. Overgrepene skal nå ha strukket seg fra 1998 til 2006.

Mannen selv fikk vite om  de nye siktelsene gjennom media denne gangen.

I løpet av året som har gått har siktede erkjent flere av forholdene mot ham, men ikke de siste 13. Nå benytter han seg av retten til å ikke la seg avhøre igjen - slik han gjorde for nøyaktig ett år siden.

- Vi ønsker heller ikke nok en kontorforretning. Han velger å ikke prate med oss om de nye forholdene vi har siktet ham for, sier Kile Berg til Dagbladet.no.

ETT ÅR I VARETEKT: Den antatte «Lommemannen» har i dag sittet fengslet et år, mistenkt for flere overgrep mot små barn. Foto: PRIVAT
ETT ÅR I VARETEKT: Den antatte «Lommemannen» har i dag sittet fengslet et år, mistenkt for flere overgrep mot små barn. Foto: PRIVAT Vis mer