Åtte omkom i helikopterstyrt i Sør-Afghanistan

14 skadd da koalisjonshelikopter gikk i bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte amerikanske soldater omkom og 14 ble skadd da et av de amerikanskledede koalisjonsstyrkenes helikoptre styrtet i Sør-Afghanistan.

- Åtte tjenestemenn fra koalisjonen mistet livet og 14 ble skadd søndag morgen da et av koalisjonens helikopter av typen CH-47 plutselig og på uforklarlig vis mistet motorkraften og styringen og styrtet, sier den amerikanskledede koalisjonen.

Helikopteret styrtet i Zabul-provinsen sørøst i landet. Innbyggere i Shah Joy-distriktet i provinsen sier at det krasjet like ved hovedveien mellom hovedstaden Kabul og den urolige byen Kandahar i Sør-Afghanistan.

Det var 22 mennesker om bord i helikopteret da det styrtet, og det var ute på et transportoppdrag da det fikk problemer.

- Skutt ned


Islamistbevegelsen Taliban, som er aktive i området, sier at gruppen skjøt ned helikopteret med en rakett. Men det amerikanske forsvaret opplyser at helikopteret styrtet etter at flygeren meldte om tekniske problemer med motoren.

Taliban har også tidligere hevdet at de har skutt ned helikoptre, men internasjonale styrker har bare meldt om ett tilfelle der et helikopter var blitt skutt ned.

De øvrige styrtene har vært ulykker, og åtte mennesker mistet livet da et sivilt helikopter styrtet mellom Kandahar og Uruzgan-provinsen i desember i fjor.

Kjemper mot Taliban
Helikopteret som styrtet søndag - og soldatene om bord - tilhørte den amerikanskledede koalisjonen, som har 11.000 soldater. De er engasjert i Afghanistan for å hjelpe regjeringen med å kjempe mot Taliban og bevegelsens allierte, blant annet væpnede al-Qaida-tilhengere, og for å trene opp afghanske styrker.

Samtidig tjenestegjør rundt 35.000 soldater fra 37 nasjoner i ISAF-styrken, som samarbeider med den amerikanskledede koalisjonen og afghanske styrker.

Det sørlige Afghanistan er ulendt og vanskelig tilgjengelig, og afghanske og internasjonale soldater støter med jevne mellomrom sammen med Taliban-soldater i området.

(NTB)

I BAKKEN: Det var et troppetransporthelikopter av denne typen som gikk i bakken i Sør-Afghanistan. Åtte omkom og 14 ble skadd. Foto: SCANPIX
I BAKKEN: Det var et troppetransporthelikopter av denne typen som gikk i bakken i Sør-Afghanistan. Åtte omkom og 14 ble skadd. Foto: SCANPIX Vis mer