Åtte pågrepet i stor politiaksjon på Østlandet

Politiet har siktet flere personer for hvitvasking og grov økonomisk utroskap mot flere selskaper.

FLERE PÅGRIPELSER: Her føres en mann i 40-årene vekk av politiet i Oslo etter pågripelsen tidlig i morges. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLERE PÅGRIPELSER: Her føres en mann i 40-årene vekk av politiet i Oslo etter pågripelsen tidlig i morges. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morges slo politiet til mot en rekke privatboliger og næringslokaler på Østlandet. Over 100 tjenestepersonell var involvert i aksjonen, får Dagbladet opplyst.

- Pågripelsene vi har gjort retter seg mot det vi mener er et nettverk innen arbeidslivskriminaltet. De åtte pågrepne er siktet for blant annet grovt økonomisk utroskap, hvitvasking og heleri, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim til Dagbladet.

LEDER ARBEIDET: Påtaleansvarlig Marianne Bender i Økokrim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LEDER ARBEIDET: Påtaleansvarlig Marianne Bender i Økokrim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De pågrepne er mellom 20 og 60 år og politiet mener de er knyttet til hverandre gjennom det samme nettverket.

- Den alvorligste siktelsen omhandler flere titalls millioner kroner. Flere selskaper er involvert, sier Bender, som er påtaleansvarlig i saken.

I tillegg til pågripelsene ble det foretatt ransaking i Tromsø i den omfattende arbeidskrimsaken.

Tvangsoppløst

Økokrims etterforskning startet med et tips fra Skatteetaten. Aksjonen i morges ble utført i et samarbeid mellom Oslo politidistrikt, Øst politidistrikt, Sør-Øst politidistrikt, hundetjenesten og Troms politidistrikt, opplyser politiet.

I Oslo pågrep politiet en mann i 40-årene tidlig i morges på hans bopæl. Mannen er ikke registrert med inntekt i skattelistene i 2015, 2016 eller 2017.

På parkeringsplasser i området tok politiet seg inn i og undersøkte tre hvite luksusbiler som de knytter til mannen. Bilene er verdt flere millioner kroner.

ÅPNET: Politiet undersøkte tre luksusbiler i tilknytting til pågripelsen i morges. Her tar en politimann seg inn i ett av kjøretøyene. Foto: Hans Arne Vedlog
ÅPNET: Politiet undersøkte tre luksusbiler i tilknytting til pågripelsen i morges. Her tar en politimann seg inn i ett av kjøretøyene. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Dagbladet finner at Oslo-mannen i 40-årene har hatt sentrale roller i over 20 selskaper de siste 20 årene. Rundt halvparten av selskapene ble tvangsoppløst og flere av selskapene har revisoranmerkninger.

Han har tidligere vitnet i en straffesak som omhandlet en rekke bedragerier.

Mannens forsvarer opplyser at han sitter i avhør.

Større ressurser

Dagbladet har bedt om en kommentar til saken fra Økokrim-sjef Trond Eirik Schea.

- Vi har de siste årene brukt mer ressurser på å etterforske saker innen arbeidslivskriminalitet og samarbeidet med politidistriktene om å løse slike saker, sier Schea til Dagbladet.

- Jeg kan ikke kommentere denne saken konkret, men det er viktig for oss å gå etter de som har ledende roller og tar ut profitt, altså bakmennene. Det viktigste for oss er ikke å etterforske flest mulige saker, men å etterforske de mest alvorlige lovbruddene og å samarbeid med andre etater, næringsliv og arbeidslivsorganisasjoner for å forebygge kriminalitet, sier Schea.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer