Åtte pedofili-saker etterforskes i Norge

Startet i Australia - ransakelse hos menn i Haugesund og på Romerike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 14.00 i dag holdt Eurojust og Europol pressekonferanse i Haag, i forbindelse med avsløringen av et verdensomspennende pedofilt nettverk.

Personer fra mer enn 25 ulike nasjoner verden over skal være en del av nettverket.

Ifølge politioverbetjent Harald Skjønnsfjell i Kripos blir åtte saker etterforsket i Norge i forbindelse med den internasjonale opprullingen.

I seks av sakene jobber Kripos fortsatt med identifisering og har ikke sendt materialet videre til lokale politikamre.

Ifølge TV2 Nyhetskanalens rapport fra pressekonferanse har etterforskerne funnet om lag 150 timeslange videoer som er lagt ut for salg på nettet blant de 2 500 personene som foreløpig er avslørt som medlemmer av nettverket.

Både lærere, leger, advokater og svømmeinstruktører er avslørt på kundelisten.

Romerike og Haugesund
Norsk politi vil ikke gå inn på andre enn de to sakene som er kjent i norske medier. En mann i 40-årene fra Fet kommune på Romerike og en mann i 50-årene fra Haugesund har vært anholdt og har fått beslaglagt datautstyr.

- Vi fikk en henvendelse fra Kripos om at en person i vårt politidistrikt var innblandet i saken, sier politiadvokat Brita Lysaker i Haugaland og Sunhordland politidistrikt til Dagbladet.no.

Hun forteller at politiet ble varslet fredag og at pågripelsen ble gjort søndag. Politiet har ransaket mannens pc og bildemateriale de fant hjemme hos han.

- Det dreier seg om en mann i 50-årene. Han er, så vidt jeg ikke vet, tidligere ustraffet, sier Lysaker til Dagbladet.no.

Åtte pedofili-saker etterforskes i Norge

Mannen fra Fet fikk sitt hjem ransaket og ble pågrepet 17. oktober. Han er løslatt og har ikke innrømmet straffeskyld, fiølge Romerikes Blad.

«Aksjon koala» startet i Australia i fjor der en overgrepsvideo fra Belgia satte snøballen i bevegelse. En far ble filmet mens han mishandlet sine to døtre.

Deretter ble 42 år gammel italiener pågrepet for å ha produsert materialet og for å ha drevet et nettsted hvor han solgte 150 selvproduserte videoer som viste overgrep mot mindreårige jenter.

De fleste av disse videoene er tatt opp i Ukraina.

Nettstedet hadde i løpet av et og et halvt år opparbeidet seg 2500 kunder.

Etterforskning av om lag 50 000 e-poster har foreløpig  ført til etterforskning i 19 land.

Etter arrestasjonen av italieneren ble alt digitalt materiale og detaljer om kundene sendt til Europol. Der ble alt materialet analysert og sendt videre til de forskjellige landene.

Så langt er 23 barn i alderen 9 til 16 år identifisert, skriver EU-nettstedet Eurojust.