TØNNEBOMBER: Bildet viser øyeblikket etter at en tønnebombe akkurat skal ha truffet et market i Aleppo i Syria 2. juni. Flere titalls personer har mistet livet som følge av tønnebomber de siste dagene. Foto: Karam Al-Masri / AFP
TØNNEBOMBER: Bildet viser øyeblikket etter at en tønnebombe akkurat skal ha truffet et market i Aleppo i Syria 2. juni. Flere titalls personer har mistet livet som følge av tønnebomber de siste dagene. Foto: Karam Al-Masri / AFPVis mer

Åtte personer i samme familie døde da tønnebombene falt

Minst 37 mennesker ble i løpet av onsdag drept i bombeangrep, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Bombeangrepene ble utført av regjeringen nord i Syria, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge SOHR er menneskene blitt drept i tre angrep i Aleppo-provinsen i nord og i Idlib-provinsen i nordvest.

I Tal Rifaat i Aleppo ble 18 personer, inkludert åtte barn, drept da regjeringshelikoptre slapp minst fire tønnebomber.

Åtte i samme familie drept Og i bydelen Jubb Al-Quebbeh i Aleppo by, som kontrolleres av opprørere, ble 11 sivile drept da en tilsvarende bombe eksploderte.

I Kafr Sijna i Idlib ble åtte medlemmer av samme familie drept i et annet tønnebombeangrep.

SOHR sier de venter at dødstallet vil stige på grunn av alle menneskene som er alvorlig skadde.

Bombene består av tønner som fylles med sprengstoff, drivstoff og metallbiter og slippes fra helikoptre. Regjeringsstyrkene i Syria har flere ganger sluppet slike bomber over skoler, sykehus, moskeer og markeder fulle av mennesker.

Uskyldige rammes Mandag 4. mai kom det en rapport fra Amnesty International som forteller at både regjerings- og opprørsstyrker i Syria gjennomfører krigsforbrytelser på en daglig skala.

I sentrum for grusomhetene står det Amnesty kaller «barrel bombs» eller «tønnebomber», et våpen Syrias president Bashar al-Assad kategorisk nektet for å ha tatt i bruk da han snakket med BBC i februar.

Rapporten, som dekker tidsrommet januar 2014 til mars 2015, beskriver hvordan myndighetsstyrker gjentatte ganger benyttet tønnebomber i tokt over den delen av Aleppo som er under opprørernes kontroll.

Den forteller videre at den store majoriteten av de omkomne i angrepene var uskyldige sivile, og at bevis kunne tyde på at «myndighetene med overlegg hadde sivile som mål».

Blant målene for angrepene skal det ha vært 14 markeder, 12 knutepunkter for transport, 23 moskeer, 17 sjukehus og tre skoler.

- Jeg så barn uten hoder, og det var kroppsdeler overalt. Det er sånn jeg forestiller meg at helvete er, var øyenvitneskildringen til en fabrikkarbeider som var i nærheten da ei tønnebombe gikk av i 2014.

Opposisjonen får refs Også opposisjonsstyrkene får refs av Amnesty som peker på at de bruker unøyaktige våpen som tar mange sivile liv, og at de i likhet med regjeringsstyrkene driver med kidnapping og tortur av sivile.

Philip Luther, sjef for Amnestys program i Nord-Afrika og Midtøsten, peker på at FN for over et år siden advarte mot at slik bombebruk ville få store konsekvenser. Ingenting har skjedd.

RAMMER SIVILE: Et barn blir fraktet unna på en båre etter et tønnebombeangrep i Aleppo 30. mai. Foto: Karam Al-Masri / AFP
RAMMER SIVILE: Et barn blir fraktet unna på en båre etter et tønnebombeangrep i Aleppo 30. mai. Foto: Karam Al-Masri / AFP Vis mer

- Det internasjonale samfunnet har vendt Aleppos innbyggere ryggen, sier han.

SKOLE RAMMET:: I dette klasserommet satt elevene da en tønnebombe eksploderte. Ti mennesker mistet livet på denne barneskolen i Aleppos Saif al-Dawla-distrikt.  Foto: AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI / NTB Scanpix
SKOLE RAMMET:: I dette klasserommet satt elevene da en tønnebombe eksploderte. Ti mennesker mistet livet på denne barneskolen i Aleppos Saif al-Dawla-distrikt. Foto: AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI / NTB Scanpix Vis mer