DØDE: En mann ble fraktet til Universitetssykehuset i Nord Norge etter snøras i kattfjordeidet i dag. Han døde i ettermiddag. Foto: Morten Rydland Høyning / Nordlys
DØDE: En mann ble fraktet til Universitetssykehuset i Nord Norge etter snøras i kattfjordeidet i dag. Han døde i ettermiddag. Foto: Morten Rydland Høyning / NordlysVis mer

Åtte personer tatt av snøskred i løpet av én time

En mann i 50-åra er død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er stor skredfare flere steder i landet.

Åtte mennesker er tatt av tre ulike skred i dag, og i går ble en 14 år gammel gutt tatt av skred i Hogsdalen i Sør-Trøndelag.

Tromsø Rundt klokka 12.13 i dag gikk det et snøskred på Kattfjordeidet utenfor Tromsø. Av turfølget på tre personer, ble to tatt av skredet.

 - To menn er tatt av skredet, begge er gravd fram. Den ene er bevisst, han går på egne ben. Den andre er bevisstløs, det ble gjennomført hjerte-lunge-redning på ham. Han fraktes nå ned med pulk til helikopterplassen og blir flydd til Universitetssyskehuset i Nord-Norge i Tromsø, sa operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms politidistrikt til Nordlys tidligere i dag.

Ved 17-tida opplyste politiet at mannen, som er i 50-åra, er død.

Skredet gikk på fjellet Langfjellaksla. Operativ leder for Røde Kors på stedet, Tor Indrevoll, sier til Nordlys at det var et stort skred som gikk i et skummelt fjell.

Bredden er foreløpig ukjent, men det har minst vært 100 meter bredt, antagelig mer. Bruddkanten har vært på 30 cm i 45 graders helning. Fjellet har en sørøstlig helning som er skummel, skriver Nordlys.

Sykkylven Også i Sykkylven har et skred gått i dag. En mann i 20-årene ble lettere skadd i skredet som gikk i Gimsdalen i Sykkylven.

Skredet gikk mellom Hammarsettindane og Urfjellet, og var cirka 150 meter bredt og 300-400 meter langt.

Det ble utløst av skiløpere ved 13-tiden, opplyser operasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt, overfor NTB.

Mannen som ble tatt av skredet var med i en gruppe på seks skiløpere. Han klarte selv å komme seg ut av snømassene, men hadde smerter og oppsøker lege.

Lofoten Også på Kvittinden ved Laupstad i Våga i lofoten gikk det et skred i formiddag. Fem personer i begynnelsen av 20-årene kom fra det i god behold, melder NTB.

REDNINGSMANNSKAPER: Redningsmannskaper med hund tar seg inn i det skredrammede området i Tromsø. Foto: Tord Olander Pedersen / Nordlys
REDNINGSMANNSKAPER: Redningsmannskaper med hund tar seg inn i det skredrammede området i Tromsø. Foto: Tord Olander Pedersen / Nordlys Vis mer

Ungdommene var på vei opp fjellsiden av Kvittinden da skredet gikk og alle ble tatt. To andre personer som befant seg lenger ned så at alle fem ble tatt, og de meldte fra til AMK-sentralen i Bodø.

Det ble sendt ut redningshelikopter og redningshunder, men allerede klokken 12.06 fikk politiet beskjed om at alle var kommet seg ut av skredet uskadd.

Østerdalen Meteorologisk institutt har varslet stor snøskredfare i helga.

- Det har kommet opp mot en halvmeter nysnø i løpet av uka både på Nordvestlandet og i deler av Nord-Norge. Mange steder er nysnøen fortsatt løs og lett. Det er flotte forhold for frikjørere og faregrad to, men vær obs på at forholdene raskt kan endre seg dersom vinden øker, sa vaktleder på snøskredvarslingen Varsom.no, Hedda Breien til NTB på fredag.

Også på fredag gikk det et skred ved Østerdalen i Hedmark. Ingen personer ble tatt av skredet.

FRAKTET TIL SYKEHUS: En mann ble fraktet til sykehus etter at han ble tatt av skred på Kattfjordeidet i ettermiddag. Foto: Morten Rydland Høyning / Nordlys
FRAKTET TIL SYKEHUS: En mann ble fraktet til sykehus etter at han ble tatt av skred på Kattfjordeidet i ettermiddag. Foto: Morten Rydland Høyning / Nordlys Vis mer