Åtte punkter som skal bevise at tiltalte drepte Sigrid

Statsadvokaten mener 16-åringen ble drept bortføringsdagen.

DRAPSÅSTEDET: Tiltalte på befaring i låven påtalemyndigheten mener tiltalte drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne i. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAPSÅSTEDET: Tiltalte på befaring i låven påtalemyndigheten mener tiltalte drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne i. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg prosedyrene fra Sigrid-rettssaken i vårt Nyhetsstudio.

(Dagbladet): Statsadvokat Nina Prebe holdt i dag sin prosedyre i rettssaken mot 38-åringen i Sigrid-saken.

Aktoren listet opp åtte punkter hun mener beviser at ålesundmannen bortførte og drepte 16-åringen 5. august i fjor.

1. Bompasseringen ved Strømsveien - Det er at faktum at hans bombrikke er registrert i bomstasjonen i Strømsveien klokka 00.04 den 5. august. Han har anledning til å bortføre Sigrid fra der hun var - i Dalbakkveien på Østensjø. Det er ingen holdepunkter for at andre har brukt hans bil eller brikke, sa Prebe.

Hun mener tiltalte ikke har bidratt til å oppklare hvor han var.

- Han sier her i retten at han var på et "hemmelig sted". Han sier han ikke husker. Jeg mener han velger å ikke huske, sa Prebe.

- Kanskje han ikke vil huske. Kanskje det er som han sier til de sakkyndige på DIkemark: "Det at jeg sier at jeg ikke husker betyr ikke at jeg ikke husker", sa statsadvokaten.

2. Skadene på bilen hans - Samme dag som Sigrid ble borte var bilen skadet, sier hun.

Hun sier det er ingen holdepunkter i saken som tyder på at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble påkjørt.

- Hadde hun vært påkjørt i minst 24 kilometer i timen ville Sigrid hatt merker etter dette. Hun hadde ingen slike skader, ifølge obduksjonen, sier hun.

KONFRONTERES: Her blir tiltalte konfrontert med blodbeviset i avhør. Foto: Politiet
KONFRONTERES: Her blir tiltalte konfrontert med blodbeviset i avhør. Foto: Politiet Vis mer

- Kriminaltekniske undersøkelser på stedet viser heller ingen tegn til påkjørsel.

Hun viser også til Rekons undersøkelser at skadene på vinduet til bilen stammer fra to separate skader, og at vindusviskeren ikke var skadd.

- I avhør har han sagt at han solgte bilen 10. august uten skader. Senere får han se bilder av skader tatt 6. august med synlige skader, er han usikker på om det er hans bil. Han hevder de kan være manipulert. Selv bildet av ham selv når han er gjenspeilet i bilen på bildet kan være manipulert, mener han. Hvorfor skjuler han kunnskap om skadene? Kanskje han prøver å skape seg et alibi?, spurte aktor.

3. Sigrids blod i campingvognen Aktor mener det ubestridt at Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært i campingvogna på Bryn.

- Tiltalte har ment at blodet kan være plantet. Vi husker hva politioverbetjent Bjelkåsen sa i retten om dette: - Uhyre lite sannsynlig, sa han, sa Prebe.

4. Rengjøring og opprydning av sengedelen
I retten viste aktor fram et bilde som viser hvordan campingvognen så ut den 25. juli i fjor, og deretter et bilde som viser hvordan det så ut etter at tiltalte hadde "fiffet opp", som var ordet tiltalte brukte.Blant annet var sengebunnen fjernet og sengetøyet og gardinene er borte.

- Han sier han husker han fiffet opp campingvogna. Dette er en av få ting han tidfester selv, og det var etter besøk av en kvinne som har inspirert ham til dette. Og vi vet at han aldri har vasket den campingvogna tidligere. Det har vi alle sett, sa Prebe og viste til rettens befaring i vogna tidligere under rettssaken.

- Jeg synes det er verdt å huske at da tiltalte ble konfrontert med funnet av Sigrids blod første gang sa han at han fikk "en tanke" som viste seg å være svært likt hvordan 16-åringen var pakket inn da hun ble funnet død, sa Prebe.

Prebe mener han ikke kunne kjent til dette, hvis det ikke var han som sto bak drapet.

5. Fiberfunn i passaten Tiltalte lånte bilen til en kamerat, en Volkswagen Passat, 5. august. Han leverte den tilbake den 11. august. Påtalemyndigheten mener bilen ble benyttet til å dumpe liket.

- Slik jeg ser det er det mest sannsynlig at Sigrid ble drept allerede første dag. Det er mitt syn. Jeg tror ikke det er sannsynlig at han har holdt henne i live i campingvognen lenge, sa Prebe.

FIBERFUNN: denne bilen skal ha blitt brukt til å frakte vekk liket. Det er funnet fiber fra et telt funnet ved 16-åringen. Foto: Privat
FIBERFUNN: denne bilen skal ha blitt brukt til å frakte vekk liket. Det er funnet fiber fra et telt funnet ved 16-åringen. Foto: Privat Vis mer

I passaten ble det funnet fiber fra et telt som har ligget i tiltaltes seng og som Sigrid ble funnet pakket inn i da hun var død.

- Jeg synes det er spekultativt å si at dette fiberet kan stamme fra noe annet enn dette teltet. Tiltalte selv mente at det kunne vært smittet av via ham. Kriminalteknikeren mente dette var lite sannsynlig, sier Prebe.

Prebe sier også at tiltalte i avhør med politiet unnlater å fortelle at han disponerte denne bilen til tross for gjentatte spørsmål om han disponerte andre biler.

6. Innpakkningen av den døde Flere gjentastander som den døde var pakket inn i, kan knyttes til tiltalte, ifølge politiet.

7. Bevegelser og rutineendring etter bortføringen - Han var alene på verkstedet i Kolbotn flere ganger. Han var der alene tidlig om kvelden, sent på kvelden uten at kameraten visste det.

5. august bruker han ikke datamaskin, mener statsadvokaten.

- Fra 6. til 10. august er han ikke på Facebook, noe som har vært en svært viktig del av hans hverdag, sier hun.

- Han bytter telefon, sim-kort og han bytter bil. Han begynner å røyke. Vitner og han seg selv sier tiltalte hadde en dårlig periode, sa Prebe.

8. Tidligere dom Tidligere dom fra 2007 viser at ham både har vilje og evne til å utøve grov uprovosert vold. Han ble dømt til to års fengsel for uprovosert vold.

- Isolert sett så beviser ikke hvert punkt noe, det er først når man ser dem samlet at det gir mening, sier Prebe, som mener det blir helt søkt å snakke om alternative gjerningsmenn i denne saken.

SKADER PÅ BILEN: Skal ha oppstått forsvinningsdagen. Foto: Politiet
SKADER PÅ BILEN: Skal ha oppstått forsvinningsdagen. Foto: Politiet Vis mer
SIKKER I SIN SAK: Stasadvokat Nina Prebe. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SIKKER I SIN SAK: Stasadvokat Nina Prebe. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer