Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

Stor formasjon fløy langt inn i Vest-Europa

HADDE MED TANKFLY: Disse bildene, tatt av norske F16-fly tidligere i høst, viser samme type bombefly (t.v) og tankfly som dagens formasjon besto av. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.
HADDE MED TANKFLY: Disse bildene, tatt av norske F16-fly tidligere i høst, viser samme type bombefly (t.v) og tankfly som dagens formasjon besto av. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To norske F-16-fly var onsdag på vingene og holdt øye med åtte russiske militærfly som fløy over Norskehavet og Nordsjøen nær norsk luftrom, ifølge TV 2.

Forsvaret vil ikke bekrefte antallet russiske fly, men sier at det er snakk om en stor formasjon bestående av russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95-MS «BEAR», støttet av tankfly av typen Iljusjin Il-78. Antallet blir imidlertid bekreftet av Nato, som sier formasjonen bestod av fire bombefly og fire tankfly.

- Dette er fly som kom nordfra og passerte i internasjonalt luftrom vest av Norge. Flyene dro videre langt sørover, vest for Vest-Europa, og var på høyde med Spania og Portugal før de snudde. Flyene har nå passert Norge igjen og er tilbake i russisk luftrom, opplyser kaptein Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

Rykket ut og fulgte De norske F16-flyene som rykket ut fra Bodø, stod på NATO-beredskap. Stordal vil ikke si noe om hvor langt de fulgte den russiske formasjonen.

- Det jeg kan si er at de fulgte lenge nok til å danne et godt bilde av hvilke fly dette var snakk om.

Nato opplyser at seks av flyene snudde etter toktet over Norskehavet, mens to av bombeflyene fortsatte mot sør over Nordsjøen, parallelt med den norske grensen, der britiske og portugisiske jagerfly overtok observasjonsjobben.
Unormalt høy aktivitet Den russiske flyaktiviteten i nordområdene har økt kraftig de siste årene. Derfor er denne type aktivitet i utgangspunktet ikke unormal. Likevel betegnes dagens hendelse som spesiell.

- Dette var et større antall fly, og de dro lengre, enn det vi normalt opplever. Det har skjedd før. Men ikke ofte, sier Stordal til Dagbladet.

Det ble ifølge Nato ikke sendt ut noen plan for det russiske toktet. Flyene sendte ikke posisjonssignaler og hadde ikke radiokontakt med sivile flygeledere.

Også over Østersjøen har det vært omfattende russisk aktivitet de siste dagene. Det latviske forsvaret melder om til sammen tolv russiske fly, blant dem det avanserte jagerflyet MiG-31, melder NTB.

Over Svartehavet møtte tyrkiske fly ytterligere fire russiske fly, som ble fulgt av NATOs radarer.

Analyserer bildene Forsvaret vil foreløpig ikke frigi bilder som ble tatt av den russiske flyformasjonen i dag. Disse er overlevert Etterretningstjenesten, som først vil gå gjennom bildene detalj for detalj, før det blir vurdert om de også skal publiseres offentlig.

Men flyene - både bombeflyene og tankflyene som fulgte med - er av samme type som bildene i denne saken. Disse bildene er de siste Forsvaret har frigitt, og ble tatt tidligere i høst av norske F16-fly.

Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, advarte mot et nytt og langt mer aggressivt Russland i et intervju med Dagbladet i september.

FLØY LANGT: Den store formasjonen bestående av russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95-MS «BEAR», støttet av tankfly, fløy helt på høyde av Spania og Portugal før de snudde og vendte hjem. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter.
FLØY LANGT: Den store formasjonen bestående av russiske bombefly av typen Tupolev Tu 95-MS «BEAR», støttet av tankfly, fløy helt på høyde av Spania og Portugal før de snudde og vendte hjem. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter. Vis mer

- Det er min plikt å peke på at vi står overfor et annerledes Russland enn vi gjorde for noen år tilbake, sa Grandhagen.

FULGTE FLYENE: Norske F16-fly avskjærer og møter stadig oftere russiske militærfly nær Norge. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter
FULGTE FLYENE: Norske F16-fly avskjærer og møter stadig oftere russiske militærfly nær Norge. Foto: Forsvarets operative hovedkvarter Vis mer