Åtte siktet for storstilt narkosmugling

Oslo-miljø knyttes til beslag av mange kilo kokain, hasj og heroin av Follo-politiet.

KNYTTES TIL STORBESLAG I FJOR: Her laster en norsk tidligere spritsmugler (58) og en svensk 44-åring ifølge politiet narkotika for flere millioner fra en bobil de hadde kjørt fra Amsterdam til en varebil på en parkeringsplass utenfor København, i august i fjor. I april i år gjorde follopolitiet nye beslag og pågripelser. Foto: Svensk politi
KNYTTES TIL STORBESLAG I FJOR: Her laster en norsk tidligere spritsmugler (58) og en svensk 44-åring ifølge politiet narkotika for flere millioner fra en bobil de hadde kjørt fra Amsterdam til en varebil på en parkeringsplass utenfor København, i august i fjor. I april i år gjorde follopolitiet nye beslag og pågripelser. Foto: Svensk politiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Follo politidistrikt bekrefter i dag at et beslag av 2,5 kilo heroin og seks kilo kokain gjort i Hedmark av tollere og politi i starten av april, er en del av en langt større narkotikaopprulling på tvers av en rekke politidistrikt - kalt «Operasjon Kiburu».

I kjølvannet av beslaget ble seks personer pågrepet, blant dem en mann som lenge har vært regnet som sentral i koblingen mellom yngre eksjugoslaviske kriminelle og de etablerte miljøene i Oslos underverden.

- Dette er alvorlig narkotikakriminalitet som virker godt organisert. Vi har drevet omfattende etterforskning i rundt ett år og fått bistand fra blant andre politiet i Oslo, Romerike og på Hedmark i tillegg til Kripos og Tollvesenet. Vi har også fått ganske stor internasjonal bistand, sier politiadvokat Knut Inge Stavang ved Follo politidistrikt, til Dagbladet.

Knyttes til storbeslag i Sverige Hedmarksbeslaget i april skjedde etter månedsvis med blant annet avlytting og spaning på mistenkte med base på Østlandet. Etterforskningen skjøt fart etter at en 58 år gammel nordmann 31. august i fjor ble pågrepet sammen med en ransdømt svenske i Gøteborg.

I en varebil mennene hadde lastet, med politispanere på slep, fant etterforskerne fem kilo kokain, 1975 gram ecstasy, 44,8 kilo marihuana, 60,6 kilo hasj og en Sig Sauer-pistol.

58-åringen, som er en tidligere spritsmuglerstørrelse, og en av de svenske mennene er blant totalt åtte menn som nå sitter fengslet i Norge i «Operasjon Kiburu». Mens noen er siktet for begge beslagene og knyttes til mulig tidligere smugling, har andre en mindre rolle, etter politiets oppfatning.

- I tillegg til beslag er noen av mennene også siktet for forsøk på innførsel av narkotika for rundt to millioner kroner, sier politiadvokat Stavang.

Kan bli flere pågripelser Enkelte av de siktede i saken regnes for å være i samme omgangskrets som siktede i romerikepolitiets omfattende narkoetterforskning «Operasjon Comeback», som Dagbladet omtalte i juni. Politiet vil foreløpig ikke gå inn på om det er mer direkte koblinger mellom etterforskningene eller om også beslag gjort andre steder i Norge kan knyttes til sakskomplekset.

- Dette er en pågående etterforskning, vi utelukker ikke flere pågripsler, sier Stavang til Dagbladet.

Han ville mandag ikke kommentere hvordan mennene som ble pågrepet i april, stiller seg til siktelsene.