<strong>ÅTTE UTBRUDD:</strong> Det største utbruddet er i Bergen, og kan spores til studentmiljøet. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix
ÅTTE UTBRUDD: Det største utbruddet er i Bergen, og kan spores til studentmiljøet. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix Vis mer

Coronaviruset

Åtte smittereir på én uke

Folkehelseinstituttet oppdaget åtte utbrudd i forrige uke. To av dem står for 500 smittetilfeller.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) at det ble registrert 728 nye tilfeller av covid-19 i forrige uke. I de fire foregående ukene har antallet vært på mellom 357 til 377.

I ukerapporten kommer det også fram at det er bekreftet åtte utbrudd fra forrige uke.

Utbruddene er lokale og er registrert på undervisningsinstitusjoner, husstander, private arrangementer; her inkluderes religiøse samlinger, arbeidsplasser og i institusjon.

FHI fastslår at utbruddene i Bergen og Fredrikstad/Sarpsborg har vært to av de største lokale utbruddene i Norge siden begynnelsen av pandemien.

<strong>UTBRUDD:</strong> Smitteutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTBRUDD: Smitteutbruddet i Sarpsborg knyttes til feiringen av den muslimske høytiden Ashura. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er utbruddene i Fredrikstad/Sarpsborg og Bergen som i vesentlig grad påvirker smittesituasjonen i Norge nå. Samlet står disse to utbruddene for rundt 500 tilfeller, sier Line Vold i FHI til Dagbladet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

To store utbrudd

Per 7. september var det over 300 tilfeller knyttet til studentmiljøet i Bergen som hadde fått påvist covid-19 siden studiestart. De aller fleste meldte tilfellene er unge i alderen 19 til 27 år.

De fleste nye tilfellene er nærkontakter eller studenter i selvpålagt karantene.

Denne uka har det blitt registrert minst 17 smittetilfeller blant ansatte i Helse Bergen. Bergen kommune har opplyst at de også har registrert smittetilfeller på enkelte videregående skoler, utesteder og serveringssteder. Flere av de nye tilfellene har ukjent smittevei.

I Fredrikstad og Sarpsborg er det et stort utbrudd knyttet til det sjiamuslimske trossamfunnet Al-Ghadir Islamsk Senter. Utbruddet ble oppdaget i helga 28-30. august. Foreløpig er det bekreftet over 230 smittetilfeller.

På grunn av dette, er antall smittetilfeller doblet i Norge.

Norge er rødt

Tirsdag opplyste både Folkehelseinstituttet (FHI) og Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Norge har registrert over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Det betyr at Norge nå kan karakteriseres som et «rødt land».

På en pressekonferanse torsdag opplyser statsminister Erna Solberg at det kan bli aktuelt å innføre «røde» områder innad i Norge. Andre mulige tiltak regjeringen vil vurdere er å stenge ned restauranter, barer og kafeer, samt redusere antall personer på private sammenkomster.

- Det kan skje på det tidspunktet hvor vi ønsker å unngå at det blir en større smittespredning. Vi er ikke der nå, sa Solberg.

Dagbladet har spurt FHI hvordan vi kan forebygge lokale utbrudd som vi nå ser, og som har ført til økt smitte i Norge. Line Vold svarer at det fortsatt gjelder å følge smittevernreglene.

- Det er selvsagt krevende å overholde de generelle smittevernreglene til enhver tid, det har sikkert alle følt på, og vi forstår at folk blir tiltakstrøtte, sier hun, og legger til:

- Likevel er det fortsatt disse basale smittevernreglene som vi vet virker godt, og som vi alle må prøve å huske. Dersom alle følger smittevernreglene, det vil si holder avstand, holder seg hjemme om de ikke har symptomer og får tatt en test, samt har god håndhygiene, så vil mye være gjort når det gjelder å forebygge smitte og utbrudd med covid-19.

- Krevende

Flere ganger har helsemyndighetene uttalt at smittesporing og testing er viktig i kampen mot viruset.

FHI skriver i rapporten at det har vært spesielt krevende med smittesporing blant unge som har vært på skole og sosiale arrangementer, samt personer tilknyttet utbruddet i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Rundt hvert tilfelle i kommunene foretas det nidtid smittesporing. Under et utbrudd fører dette til mye arbeid for de involverte. Poenget med smittesporingsarbeidet er å finne de som kan være smittet, sette dem i karatene, og på den måten hindre videre smitte. Det er derfor svært viktig at karantenereglene etterleves, og at smittesporerne får gode opplysninger om nærkontakter og annet som er relevant i smittesporingsarbeidet når de gjør sitt viktige arbeid, sier Vold.

Seks av ti nordmenn som har fått pålegg om koronakarantene eller -isolasjon bryter pålegget. Det kommer fram i en fersk studie fra Universitetet i Bergen og FHI, melder NRK.

TEMPO: Nå skal Folkehelseinstituttet øke tempoet på arbeidet med å planlegge for vaksinering i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Smittes hjemme

Etter å ha sett på smitten fra de siste to ukene, har FHI sporet at det mest vanlige smittestedet er i privat husstand, med 29 prosent av smittetilfellene, etterfulgt av jobb eller skole, med 23 prosent.

13 prosent er smittet på offentlige arrangement, mens 12 prosent er smittet på private arrangement.

- Det er fordi de fleste smittes av sine nærmeste kontakter. Risikoen for å smitte øker når du er tett på over tid, sier Vold.

Det er kommunene som har hovedansvaret for å slå ned lokale utbrudd, med bistand fra FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer