Åtte tidligere fredspris­vinnere ber om mekling mellom­ Spania og Catalonia

- Ingen av sidene er feilfri, skriver de.

MOTSTANDERE: Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont (t.v.) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (t.h.) står steilt mot hverandre i løsrivelsesspørsmålet, men sto samlet under minnemarkeringene til ære for ofrene etter terrorangrepet i Barcelona i august. Foto: Sergio Barreneceha / EFE / DYDPP / Shutterstock / NTB Scanpix
MOTSTANDERE: Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont (t.v.) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (t.h.) står steilt mot hverandre i løsrivelsesspørsmålet, men sto samlet under minnemarkeringene til ære for ofrene etter terrorangrepet i Barcelona i august. Foto: Sergio Barreneceha / EFE / DYDPP / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Åtte tidligere mottakere av Nobels fredspris - blant dem landminemotstander Jody Williams, den nordirske fredsaktivisten Mairead Maguire, urfolkforkjemper Rigoberta Menchú og den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi - har skrevet under på et brev som ber om mekling i den fastlåste konflikten mellom den spanske sentralregjeringen og den katalanske selvstyreregjeringen, skriver AP.

Brevet sier at «ingen av sidene er feilfri» i den pågående prosessen, og oppfordrer til «mekling og forhandlinger mot en fredelig løsning i den nåværende fastlåste situasjonen».

Stor spenning

Nobelprisvinnernes utspill kommer samtidig som de katalanske myndighetene sitter i et møte og diskuterer strategien framover, regionpresident Carles Puigdemont har varslet en tale i morgen klokka 18, den første siden opptøyene etter folkeavstemningen for ei drøy uke siden. Det store spørsmålet er hvorvidt han vil benytte anledningen til å erklære uavhengighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer