Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte tidligere fredspris­vinnere ber om mekling mellom­ Spania og Catalonia

- Ingen av sidene er feilfri, skriver de.

MOTSTANDERE: Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont (t.v.) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (t.h.) står steilt mot hverandre i løsrivelsesspørsmålet, men sto samlet under minnemarkeringene til ære for ofrene etter terrorangrepet i Barcelona i august. Foto: Sergio Barreneceha / EFE / DYDPP / Shutterstock / NTB Scanpix
MOTSTANDERE: Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont (t.v.) og Spanias statsminister Mariano Rajoy (t.h.) står steilt mot hverandre i løsrivelsesspørsmålet, men sto samlet under minnemarkeringene til ære for ofrene etter terrorangrepet i Barcelona i august. Foto: Sergio Barreneceha / EFE / DYDPP / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte tidligere mottakere av Nobels fredspris - blant dem landminemotstander Jody Williams, den nordirske fredsaktivisten Mairead Maguire, urfolkforkjemper Rigoberta Menchú og den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi - har skrevet under på et brev som ber om mekling i den fastlåste konflikten mellom den spanske sentralregjeringen og den katalanske selvstyreregjeringen, skriver AP.

BER OM MEKLING: Mottakeren av Nobels fredspris 1997, Jody Williams. Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB Scanpix
BER OM MEKLING: Mottakeren av Nobels fredspris 1997, Jody Williams. Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Brevet sier at «ingen av sidene er feilfri» i den pågående prosessen, og oppfordrer til «mekling og forhandlinger mot en fredelig løsning i den nåværende fastlåste situasjonen».

Stor spenning

Nobelprisvinnernes utspill kommer samtidig som de katalanske myndighetene sitter i et møte og diskuterer strategien framover, regionpresident Carles Puigdemont har varslet en tale i morgen klokka 18, den første siden opptøyene etter folkeavstemningen for ei drøy uke siden. Det store spørsmålet er hvorvidt han vil benytte anledningen til å erklære uavhengighet.

Spanias statsminister Mariano Rajoy har på sin side truet med å underlegge den autonome regionen direkte styre fra Madrid, og det spekuleres på om Puigdemont vil velge å legge seg på en mer moderat linje for å unngå de verste represaliene.

Under folkeavstemningen 1. oktober ble spansk politi satt inn mot stemmelokalene, og mellom 800 og 900 personer ble skadd.

Rajoy har hele tida holdt fast ved at den katalanske folkeavstemningen var ulovlig og i strid med grunnloven. Han har videre sagt at han vil ta alle lovlige midler i bruk for å hindre Catalonia i å løsrive seg.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler. Video: De katalanske selvstyremyndighetene / CNNVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Ikke fransk og tysk støtte

Det internasjonale presset på regionpresident Puigdemont er massivt, og han kan ikke vente seg støtte fra Frankrike og Tyskland, som tidligere i dag erklærte at de støtter et samlet Spania, ifølge Reuters.

Catalonia er Spanias mest velstående region, men nå begynner usikkerheten på dens framtidige status å få konsekvenser. En rekke store selskaper - som eiendomsselskapet Inmobiliaria Colonial og teleselskapet Cellnex har bestemt seg for å flytte til Madrid permanent eller midlertidig.

HAR SKREVET UNDER: 1992-vinneren av Fredsprisen, guatemalanske Rigoberta Menchú. Foto: Carlos Alonzo / AFP / NTB Scanpix
HAR SKREVET UNDER: 1992-vinneren av Fredsprisen, guatemalanske Rigoberta Menchú. Foto: Carlos Alonzo / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Og det er også åpenbart at Puigdemont heller ikke har et samlet katalansk folk bak seg. 92 prosent sa riktignok ja til løsrivelse, men bare 43 prosent av velgerne møtte opp for å stemme. I helga demonstrerte dessuten flere hundre tusen mennesker i Barcelona til støtte for fremdeles å bli i Spania.

- Ikke hopp over kanten, for du vil ta folket med deg, advarer den spanske visestatsministeren Soraya Saenz de Santamaría.

IMOT LØSRIVELSE: Flere hundre tusen mennesker demonstrerte i Barcelona i helga, for at Catalonia fremdeles skal være en del av Spania. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Scanpix
IMOT LØSRIVELSE: Flere hundre tusen mennesker demonstrerte i Barcelona i helga, for at Catalonia fremdeles skal være en del av Spania. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!