<strong>ÅTTE TILTALTE:</strong> Statsadvokaten har tiltalt åtte tidligere ledere, sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme for grovt bedrageri, forsøk på grovt bedrageri. I tillegg kommer en rekke individuelle tiltalepunkter som omhandler hvitvasking bounndragelse og grov økonomisk utroskap. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
ÅTTE TILTALTE: Statsadvokaten har tiltalt åtte tidligere ledere, sentrale tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme for grovt bedrageri, forsøk på grovt bedrageri. I tillegg kommer en rekke individuelle tiltalepunkter som omhandler hvitvasking bounndragelse og grov økonomisk utroskap. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

Åtte tiltalt for grovt bedrageri

Statsadvokaten har tiltalt åtte tidligere ledere og sentrale ansatte i SOS Rasisme etter medlemsjuksskandalen. To risikerer ni års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsadvokaten har tiltalt den tidligere ledelsen i SOS Rasisme og flere ansatte og tillitsvalgte for flere tilfeller av grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri i perioden 2007 til 2011.

Det viser de omfattende tiltalebeslutningene mot de åtte personene.

Bakgrunnen for tiltalene er det omfattende medlemsjukset i SOS Rasisme, som Dagbladet avslørte i 2010.

16,8 millioner Bedrageriene av tre ulike støttegivere i tiltalen beløper seg til 16,8 millioner kroner.

Fem av de tiltalte holdes ansvarlige for hele beløpet, mens de andre tre tiltalte må svare for mindre deler av millionene.

Alle pengene stammet fra skattebetalerne.

- Bevisst strategi - For flere involverte er den samlede strafferammen for de ulike lovbruddene ni års fengsel, sier statsadvokat Asbjørn Eritsland til Dagbladet.

Bedrageriene ifølge tiltalene:

• Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU)  ble bedratt for 4,8 millioner kroner i 2007 og 4,9 millioner kroner i 2008, ifølge tiltalene.

• Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLI) ble bedratt for 809 000 kroner i 2007, 2,7 millioner kroner i 2008 og 1,7 millioner kroner i 2009, ifølge tiltalene.

• Studieforbundet Populus (finansiert av VOX - Nasjonalt fagorgan) ble bedratt for 1,8 millioner kroner i perioden 2007-2011 ifølge tiltalene.

Dokumenter Dagbladet har viser at alle de tiltalte også har mottatt lønn eller omfattende reisedekninger, telefondekning og andre goder fra SOS Rasisme over flere år. Alle har hatt en rekke verv og posisjoner på lokalt og sentralt nivå i SOS Rasisme.

- De tiltale har hatt ulike roller, men deltatt i en bevisst strategi for å få tilgang til statlige midler gjennom juks med medlemstall, sier statsadvokat Eritsland.

Saken er berammet til å gå i Haugesund tingrett 16. januar neste år, men kan bli flyttet til Stavanger grunnet plassproblemer.

45 000 «medlemmer» SOS Rasisme kalte seg «Europas største antirasistiske organisasjon» på 2000-tallet og hevdet å ha over 45 000 medlemmer. Samtidig som Dagbladet avslørte SOS Rasismes omfattende medlemsjuks i 2010, stanset inntektsstrømmen opp på grunn av støttegivernes mistanker om juks. To tidligere støttegivere har vunnet fram i sivile millionsøksmål.

Det tellende medlemstallet var i virkeligheten rundt en tiendedel, under 5 000, av det SOS Rasisme hevdet i flere søknader om pengestøtte.

Pengejakt Politiet startet etterforskningen av organisasjonen og flere sentrale personer i 2012. I 2013 var det kroken på døra etter at SOS Rasisme ble slått konkurs og lagt ned.

Siden da har både bostyrer og politiet jaktet på flere millioner kroner som har funnet veien ut av organisasjonen. Deler av pengene er funnet, men ikke alt.

Mange lovbrudd Grovt bedrageri omfattes av straffelovens §271 og har en øvre strafferamme på seks år.

Alle de åtte er også tiltalt for et eller flere forsøk på grovt bedrageri av flere millioner kroner og andre lovbrudd.

De tiltalte er:

<strong>POLITIANMELDTE:</strong> Daværende Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) leste gjennom falske oppføringer i SOS Rasismes medlemsregister som Dagbladets skaffet til veie i 2011. Etterpå politianmeldte han organisasjonen for bedrageri. Nå er tiltalene klare Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
POLITIANMELDTE: Daværende Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) leste gjennom falske oppføringer i SOS Rasismes medlemsregister som Dagbladets skaffet til veie i 2011. Etterpå politianmeldte han organisasjonen for bedrageri. Nå er tiltalene klare Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

• Trond Thorbjørnsen (38) - leder av SOS Rasisme fra 2004 til 2012, tidligere organisatorisk nestleder.
• Kenneth Fuglemsmo (32) - mangeårig nestleder i SOS Rasisme og styreleder i flere lokal- og fylkeslag fram til 2012.
• Kjell Gunnar Larsen (59) - tidligere daglig leder, leder av økonomiutvalget, styreleder og -medlem i flere lokal- og fylkeslag.
• Henrik Ormåsen (41) - mangeårig organisasjonssekretær, styreleder og -medlem i lokallag fram til 2012.
• Jan Erik Skretteberg (34) - mangeårig ansatt og styreleder og -medlem i flere lokallag.
• Bjarne Stokke (62) - mangeårig ansatt med ansvar for medlemsregisteret, styreleder og -medlem i flere lokallag.
• Anne Elisabeth Hansen (48) - leder på 90-tallet og styreleder og -medlem i flere lokallag.
• Bård Eskild Frantzen (36) - tidligere ansatt og styreleder og -medlem i flere lokallag.

To andre tidligere aktivister er fremdeles siktet i saken. Alle de tiltale som Dagbladet har fått kontakt med har erklært seg uskyldige (se faktaboks).

Vurderte «mafiaparagrafen» Både politiet og statsadvokaten vurderte lenge om de tiltalte også skulle tiltales etter straffelovens §60 om organisert kriminalitet, kalt «mafiaparagrafen»

- Vi vurderte grundig å bruke den såkalte «mafiaparagrafen». Politiet må bevise en veldig streng intern struktur for at noen dømmes etter paragrafen, uten at dette gir seg et stort utslag i straffereaksjon. Det vurderte vi som uhensiktsmessig i denne saken. Maksimum straffeutmåling etter tiltalene er ni år for et par stykker, sier Eritsland.

Politiet hevder samtlige av de tiltalte har hatt kjennskap til og deltatt i det veldokumenterte medlemsjukset. Metoden, som Dagbladet har avslørt tidligere, innebar at aktivister registrerte fiktive personer, og virkelige personer som ikke betalte medlemskontingent eller ønsket å være i SOS Rasisme, i medlemsregisteret.

Om et grovt bedrageri av 4,9 millioner fra LNU, skriver statsadvokaten at flere av de tiltalte «i uberettiget vinnings hensikt forledet LNU (...) ved at han registrerte eller fikk registrert medlemmer og lokallag som tellende i medlemsregisteret til SOS Rasisme, til tross for de ikke oppfylte kriteriene (...). Medlemsregisteret ble brukt som grunnlag for beregning av stønad fra LNU.»

NAV-bedrageri Den åtte sider lange tiltalen mot tidligere daglig leder Larsen er den mest omfattende og teller 28 punker. Larsen er i tillegg tiltalt for grovt bedrageri av NAV:

«I perioden 1. januar 2007 til 31. mai 2012 forledet han ansatte i NAV til å utbetale ham uberettiget uførepensjon (...) Dette førte til et tap for NAV med kr 816 976».

Dokumentforfalskning Flere av søknadene om pengestøtte som ble sendt i 2007, 2008 og 2009 er signert daværende leder Trond Thorbjørnsen og daglig leder Kjell Gunnar Larsen.

- Uskyldige:

Dagbladet har tatt kontakt med alle de tiltalte i saken med spørsmål om hvordan de stiller seg til skyldspørsmålet.

- Jeg har ingen kommentar, som jeg har sagt tidligere ønsker jeg ikke å gi kommentarer til Dagbladet, sier Kenneth Fuglemsmo.

- Han hevder seg uskyldig, sier Henrik Ormåsens advokat, Odd Eirik Osmundsen til Dagbladet.

Kjell Gunnar Larsens advokat sier klienten mener han er uskyldig.

- Han nekter straffeskyld på alle tiltalepunktene. Han bestrider at det har skjedd ulovlige forhold i SOS Rasisme som han er kjent med. Forøvrig vil han forklare seg i retten i januar, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Verken tidligere leder Trond Thorbjørnsen eller Jan Erik Skretteberg ønsker å kommentere tiltalen på forespørsel fra Dagbladet.

Bjarne Stokkes advokat sier han er kjent med tiltalen.

- Stokke har ingen kommentar, sier Håkon Velde Nordstrøm.

Anne Elisabeth Hansen har ikke besvart Dagbladets henvendelser. - Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier hennes forsvarer Ingrid Lauvås til Haugesund avis.

Eskild Frantzen ønsker ikke kommentere tiltalen.

De to toppene er tiltalt for dokumentforfalskning og grov økonomisk utroskap, som har en strafferamme på seks år. Det gjør at de to risikerer fengselsdommer på ni år.

Aktivister Samtlige av de tiltalte har vært aktive i samfunnsdebatten for SOS Rasisme og andre organisasjoner, blant annet det kommunistiske mikropartiet Tjen Folket.

Da Dagbladet avdekket medlemsjukset i SOS Rasisme sommeren 2010, avslørte avisa også og at et flertall av de best betalte stillingene og viktigste vervene ble holdt av personer som også var medlemmer av Tjen Folket.

Tjen Folket er et kommunistisk mikroparti med Sovjet-diktator Josef Stalin og Kina-diktator Mao som forbilder.

Isolert og politianmeldt Dagbladets avsløring av medlemsjukset i 2010 vakte stor oppsikt. Flere organisasjoner brøt samarbeidet med SOS Rasisme, blant dem Antirasistisk senter.

Fra og med 2011 ble SOS Rasisme stadig mer isolert. Dagbladets avsløringer av Tjen Folkets posisjon gjorde at flere miljøer på venstresiden og fagbevegelsen ikke ønsket å samarbeid med dem om større arrangementer.

I juli 2011 politianmeldte daværende Barne- og likestilingsminister Audun Lysbakken (SV) SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring.

Bråk rundt et Israel-flagg under en markering i Trondheim i 2011 førte til at det Mosaiske trossamfunn brøt alt samarbeid med organisasjon.

Dagbladets avsløring i 2012 om at aktivister i SOS Rasisme var sentrale i oppbyggingen av det islamfiendtlige og sterkt nasjonalistiske nettverket Norwegian Defence league (NDL) førte til at også Blitzhuset kuttet alt samarbeid.

Tre institusjoner
Tiltalene om grovt bedrageri er de største av sitt slag, ifølge statsadvokaten.

To av ofrene var Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLI) og Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner (LNU). Begge vant fram i sivile søksmål med krav om henholdsvis 6,8 og 9,7 millioner kroner i 2011 og 2012. Ingen av dem har noensinne mottatt pengene fra SOS Rasisme.

Samtlige av de tiltale er også tiltalt for grovt bedrageri av studieforbundet Populus. Dette skal ha skjedd ved at SOS Rasisme ba om støtte for mange tusen timer flere studier og undervisning for ungdom enn det som faktisk ble gjennomført.

Populus var finansiert over statsbudsjettet.

Ulike beløp
Fuglemsmo og Frantzen er tiltalt for å bidra til en mindre del av de grove bedrageriet mot BLI og Populus, henholdsvis 3,5 og 3,2 millioner kroner. Skretteberg er tiltalt for å vært med på grovt bedrageri av BLI, LNU og Populus for over 11 millioner kroner.

De øvrige er alle tiltalt for å ha deltatt i grovt bedrageri av hele 16,8 millioner kroner fra støttegiverne.

Millionerstatning? I alle tiltalene avslutter statsadvokaten med å varsle inndragning av de tiltaltes vinning og erstatning til fordel for fornærmede.

Dersom de tiltalte finnes skyldige i retten risikerer de å bli dømt til å betale flere millioner kroner i erstatning.

Larsen, som er hovedtiltalt i saken, ble i fjor styreleder i foreningen «Bøtefond mot bøteterror», opprettet i 2013. Organisasjonen er registrert på hans hjemsted i Haugesund.

- Vi er glad for at politiet endelig er ferdig med å etterforske saken og har godt grundig inn i saken og har tiltalt så mange. Vi ser fram til å få den opp i retten, sier generalsekretær i LNU, Martin Østerdal til Dagbladet.

- Vi vi nå sammen med advokat gå gjennom tiltalen og se hva slags krav vi vil rette om erstatningsansvar mot de tiltalte, sier Østerdal.

Brukte pengene Etter å ha mottatt millioner av kroner uberettiget gjennom medlemsjuks på 2000-tallet, bevilget ledelsen og andre organer i SOS Rasisme flere millioner kroner i lønninger, drosjer, mobiltelefonregninger, månedskort, bilgodtgjørelser og feriereiser.

De uriktig utbetalte millionene ble også pløyd inn i eiendom i Oslo, Trondheim, Bergen og Haugesund gjennom selskapet Aktivisteiendom AS og i organisasjonen. Eiendommene er nå solgt. Pengene fra salgene gikk til å dekke banklån og til LNU.

Gjennom et eget program kalt «Operasjon tyngdepunkt» støttet sentralleddet utvalgte lokallag. Flere av disse lokallagene ble styrt av SOS Rasisme-aktivister som også var medlemmer i Tjen Folket.

Slik kontrollerte ikke bare Tjen Folket sentralleddet i SOS Rasisme, men hadde også vertikal styring over pengestrømmer og politisk arbeid ned på lokalnivå en rekke steder i landet.

Pekte på nazister Kjell Gunnar Larsen og flere av de andre tiltalte har gjentatte ganger avvist både anklager om medlemsjuks og at Tjen Folket har kontrollert sentrale posisjoner i SOS Rasisme.

Medlemsjukset:

SOS Rasisme tapte to sivile søksmål fra henholdsvis LNU på 9,7 millioner og Barne- og likestillingsdepartementet på 6,8 millioner i 2011 og 2012. Konklusjonen i dommene var at store deler av SOS Rasismes inntekter fra årene 2005, 2006, 2007 og 2008 stammet fra medlemsjuks, ved at organisasjonen oppga feilaktig høye medlemstall til staten og krevde utbetalt støtte for dem.

En gjennomgang Dagbladet gjorde av 1 000 navn fordelt på 16 lokallag i medlemsregisteret viste at to av tre ikke hadde meldt seg inn selv. En av organisasjonens største støttegivere, Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), har konkludert med at bare 5 000 av de 37 000 medlemmene SOS Rasisme fikk støtte for i 2008, kunne regnes som tellende medlemmer.

Organisasjonen har ment at nazister står bak beskyldningene mot dem.

Paragrafer i siktelser og tiltaler mot SOS Rasisme-aktivister:

Grovt bedrageri:
«§ 271. Grovt bedrageri straffes med fengsel inntil 6 år. Bøter kan anvendes sammen med fengselsstraffen. Medvirkning straffes på samme måte. Ved avgjørelsen av om bedrageriet er grovt skal det særlig legges vekt på om handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, om den skyldige har foregitt eller misbrukt stilling eller oppdrag, om han har forledet almenheten eller en større krets av personer, om han har bokført uriktige regnskapsopplysninger, utarbeidet uriktig regnskapsdokumentasjon eller uriktig årsregnskap, eller om han vitende har voldt velferdstap eller fare for noens liv eller helbred.»

Grov utroskap:
"§276. Grov utroskap straffes med fengsel inntil 6 år. Bøter kan anvendes sammen med fengselsstraffen. Medvirkning straffes på samme måte.Ved avgjørelsen av om utroskap er grov skal det legges særlig vekt på om handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, om den er forøvd av offentlig tjenestemann eller noen annen ved brudd på den særlige tillit som følger med hans stilling eller virksomhet, om den skyldige har bokført uriktige regnskapsopplysninger, utarbeidet uriktig regnskapsdokumentasjon eller uriktig årsregnskap, om han har tilintetgjort, ubrukbargjort eller skjult registrerte regnskapsopplysninger eller regnskapsmateriale, bøker eller andre dokumenter, eller om han vitende har voldt velferdstap eller fare for noens liv eller helbred.

Bounndragelse
§ 283. Med bøter eller fengsel inntil 3 år straffes en skyldner som foretar en handling som er egnet til å hindre at et formuesgode tjener til dekning for en eller flere av fordringshaverne, dersom

a) det pågår tvangsfullbyrdelse eller midlertidig sikring rettet mot skyldneren, eller

b) skyldneren er, blir, eller står i påtakelig fare for å bli insolvent ved handlingen, og handlingen er uforsvarlig. Det fritar ikke for straff at vilkåret om insolvens mv. ikke lar seg fastslå, dersom dette skyldes at skyldneren forsettlig eller grovt uaktsomt har overtrådt regnskapsbestemmelser i lov eller forskrift.

Hvitvasking
«§ 317. Den som mottar eller skaffer seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling (heleri), eller som yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen (hvitvasking), straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som å yte bistand regnes blant annet det å innkreve, oppbevare, skjule, transportere, sende, overføre, konvertere, avhende, pantsette eller la investere utbyttet. Likestilt med utbyttet er gjenstand, fordring eller tjeneste som trer istedenfor utbyttet. (...) Uaktsom overtredelse av første eller annet ledd straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år.»

Bakgrunn:

SOS Rasisme ble dannet på 80-tallet for å kjempe mot rasisme og nazisme i Norge. Arbeidernes kommunistiske parti (AKP) kuppet organisasjonen i 1993, og krefter med bakgrunn fra AKP har dominerte organisasjonen siden den gang. Til tross for det kjempet medlemmer fra en rekke politiske miljøer mot rasisme under SOS Rasismes faner utover 90-tallet og 2000-tallet.

Les alt om SOS Rasisme her

I AKP vokste det på slutten av 90-tallet fram en gruppe maoister og stalinister dominert av SOS Rasismes daglige leder Kjell Gunnar Larsen. Gruppen stiftet partiet Tjen Folket. Det samme miljøet festet grepet om SOS Rasisme, noe som illustreres av Dagbladets avsløring i 2010: Tjen Folket-aktivister fikk alle de høyeste lønnsutbetalingene og besatt flertallet av de viktigste vervene i SOS Rasisme. Organisasjonen hevdet da å ha over 30 000 medlemmer, mens Tjen Folkets medlemstall ikke har vært høyere enn rundt et par hundre personer.

Tjen Folket brukte også organisasjonen til aktivt å verve ungdommer til sin sak og Dagbladet avslørte i 2011 hvordan tillitsvalgte med Tjen Folket-bakgrunn brukte SOS Rasismes midler til å dekke politisk aktivitet og reiser for Tjen Folket.

Dagbladet kartla hvordan Tjen Folket styrte SOS Rasisme og avslørte medlemsjukset i organisasjonen i 2010 og 2011.

I 2012 startet Antirasistisk senter og de politiske ungdomspartiene opp Ungdom mot rasisme. Målet var å gi ungdom et alternativ til SOS Rasisme, som er dømt for medlemsjuks to ganger og er under politietterforskning for bedrageri.

Ungdom mot rasisme har nå lokallag i flere byer.

Et miljø med bakgrunn fra Tjen Folket og SOS Rasisme har startet Nye SOS Rasisme, som håper å komme inn igjen i de økonomiske støtteordningene som SOS Rasisme har nytt godt av opp gjennom årene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer