Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åtte togvogner ødelagt av brannen på Hallingskeid

Et 200 meter langt snøoverbygg på Hallingskeid er i full fyr. Alle åtte togvognene er ødelagt av brannen. 250 passasjerer er evakuert.

BRENNER:  Snøoverbygget til Bergensbanen ved Hallingskeid står i brann. Også toget har tatt fyr. Foto: Margit Karin Himle
BRENNER: Snøoverbygget til Bergensbanen ved Hallingskeid står i brann. Også toget har tatt fyr. Foto: Margit Karin Himle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Da vi dro fra Hallingskeid stod hele tunneltaket i full fyr. Det så ikke fint ut. Vi så at det også hadde begynt å brenne litt i graset utenfor. Det er noen snøklatter igjen utenfor. Vi får håpe det ikke sprer seg til hyttene nedenfor stasjonen, sier Margit Karin Himle, som har kommet tilbake til Voss sammen med de andre som måtte evakuere toget på Hallingskeid stasjon.

- Alle de åtte togvognene på Hallingskeid stasjon brenner og er ødelagt av brannen. Det har brent fra øst og helt inn mot stasjonsbygningen som i hovedsak er av mur og stein. Vi håper vi skal klare å redde den, sier informasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket til Dagbladet.

- Lang tid Det kan ta lang tid før togene mellom Oslo og Bergen kan passere Hallingskeid. Jernbaneverket vet ennå ikke hvordan det står til med togskinnene. Det kan bli aktuelt å måtte bytte dem. I tillegg må kjøreledningen skiftes ut.

- Vi snakker om døgn, men jeg kan foreløpig ikke si noe om hvor mange døgn dette arbeidet vil ta, sier Hjertaas.

Havarikommisjonen for transport og Jernbaneverkets egen uhellskommisjon er på veg til Hallingskeid for å gjøre tekniske undersøkelser.

- Brannstedet må først bli kaldt før de kan gå inn i stasjonsområdet, sier Inge Hjertaas.

Tre og stein Snøoverbygget er kledd i tre og brenner godt. Selve stasjonsbygningen er delvis bygd i stein.

- Vi har to helikoptere fra Voss og Bergen som prøver å slukke brannen, i tillegg til brannmannskaper fra Voss, sier Hjertaas.

Flåmsbanevogner To vogner, som til vanlig går på Flåmsbanen, er også på veg til Hallingskeid. De kan gå elektrisk nesten helt fram til Hallingskeid, men har også med seg to arbeidsmaskiner som kan trekke toget den siste avstanden mot brannstedet. En arbeidsmaskin plasseres foran vognene og en bak.

- Togvognene fra Flåmsbanen vil gå så nær brannstedet som mulig. Der vil vi ta ombord de evakuerte for så å frakte de til Voss, sier Inge Hjertaas.

Togvognene står fortsatt inne i stasjonsbygningen.

- Om du lurer på hvorfor det ikke er kjørt ut fra snøoverbygget, så er dette fordi det ikke er strøm på ledningen som forsyner toget med strøm. Om dette er en direkte følge av brannen eller om den er koblet ut fordi det brenner, vet jeg ikke, sier informasjonssjef i NSB Åge Christoffer Lundeby

Strekningen Hallingskeid-Geilo er stengt for togtrafikk. Det jobbes med å skaffe alternativ transport, men de reisende må regne med forsinkelser og innstilte tog, opplyser NSB.

Det har vært flere branner på Hallingskeid stasjon. I oktober 1960 brant hele stasjonen ned til grunnen.