Åtte unge judoutøvere omkom

Skulle trene med Armenias landslag.

TRAGISK ULYKKE: Åtte unge utøvere på Irans juniorlandslag i judo, samt to trenere og en delegasjonsleder, omkom i flystyrten i Jannat i dag morges. Denne judodrakten ble funnet blant vrakrestene på jordet. Foto: AFP PHOTO/KHALIL EMAMI
TRAGISK ULYKKE: Åtte unge utøvere på Irans juniorlandslag i judo, samt to trenere og en delegasjonsleder, omkom i flystyrten i Jannat i dag morges. Denne judodrakten ble funnet blant vrakrestene på jordet. Foto: AFP PHOTO/KHALIL EMAMIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte medlemmer av Irans juniorlandslag i judo omkom i flyulykka i Iran, melder Associated Press.

Ungdommene var på vei for å trene sammen med det armenske judolandslaget, og skulle delta i konkurranser i Ungarn tidlig i august.

I tillegg til de åtte ungdommene omkom to trenere og en delegasjonsleder.

I alt skal 153 passasjerer og en besetning på 15 være omkommet i flystyrten som skjedde bare 16 minutter etter avgang.

Flyet var et russisk Tupolev-154 fly fra Caspian Airlines, og var på vei fra Teheran til Yerevan i Armenia.

Nasjonal sørgedag
Irans nylig gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad har sendt ut en pressemelding hvor han kondolerer til ayatolla Ali Kahmanei og familiene til de døde.

Han beskriver flyulykka som en hjerteskjærende tragedie, og sier han vil etterforske hvorfor flyet styrtet.

Armenias president Serge Sarkisian har også sendt kondolanser til familiene, og meldt at det skal være en nasjonal sørgedag i morgen torsdag.

Halen i full fyr
Årsaken til flystyrten er fremdeles ikke kjent, men øyevitner forteller til AP at flyhalen stod i full fyr og at flyet sirklet flere ganger i lufta før det styrtet i et område med dyrket mark ved Jannat.

- Jeg så flyet styrte og krasje med nesa først. Så kom det en kraftig eksplosjon. Det kjentes som et jordskjelv. Det var vrakrester fra flyet overalt på jordene, sa Ali Akhbar Hashemi til AP.

På bilder fra ulykkestedet kan man se et stort krater i bakken fullt av vrakrester, kroppsdeler og bagasje.

De fleste ombord var armenske statsborgere, skriver AP. Det bekrefter en representant for Caspian Airlines. Det skal også ha vært georgiske statsborger med flyet, i tillegg til andre nasjonaliteter.

Verste flyulykke siden 2003
Flyulykken er den verste i Iran siden 2003 da et russisk fly av typen Ilyushin 76 styrtet over fjellene i sørøstlige områder av Iran. Da døde 302 personer.

Tupolev 154 er et tremotors passasjerfly som er bygget i Russland. Det er det sovjetiske motstykket til det amerikanske Boeing 727. Flyet brukes stadig av flere selskap i tidligere østblokkland.

Som flere andre russiske fly er Tupolev 154 laget for å kunne lande på forholdsvis dårlige rullebaner med et understell som består av til sammen fjorten hjul.

Sikkerhetsmessig har Tu-154 et noe frynsete rykte. De fleste ulykkene skyldes imidlertid menneskelig og ikke teknisk feil. Den verste flyulykken på norsk jord, Operafjellulykken, involverte en Tu-154, skriver Wikipedia.

KRATER: Iransk redningsmannskap søker i vrakrester. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
KRATER: Iransk redningsmannskap søker i vrakrester. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Vis mer