Åtte uskyldige dømt til 18 år

Åtte personer fikk i fjor gjenopptatt straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte personer fikk i fjor gjenopptatt straffesaker. De er samlet dømt til fengsel i 18 år. Dette går fram av årsrapporten for Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker.Kommisjonen fikk i fjor inn 140 saker med begjæring om gjenopptakelse. 129 saker ble ferdigbehandlet, og 110 realitetsbehandlet.

83 forkastet

Av de 110 sakene er åtte henvist til domstolen for ny behandling, mens 19 ikke er tatt til følge. De resterende 83 sakene er forkastet fordi de åpenbart ikke kunne føre fram, ifølge kommisjonens leder, Janne Kristiansen.

Det er flest sedelighets-, volds- og trusselsaker som domfelte vil ha gjenopptatt.

13 år for smugling

I fjor kom det inn 31 sedelighetssaker, hvorav fem ble henvist til ny behandling. Av 33 volds- og trusselsaker, ble bare en henvist.

I fjor sommer fikk en 24 år gammel mann saken sin gjenopptatt.

I Borgarting lagmannsrett ble han i 2001 dømt til 13 års fengsel for smugling av 10 kilo heroin. Høyesterett satte straffen ned til 12 års fengsel.

Feil bror straffet

24-åringen begjærte saken gjenopptatt. En forklaring avgitt av mannens bror om at det var han som hadde deltatt i heroinsmuglingen og ikke broren, førte til at saken ble gjenopptatt.

24-åringen ble straks løslatt fra soning.

Mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier til Dagbladet at ny rettssak er berammet til sommeren, og at politiet har iverksatt ny etterforsking.