<strong>VAR IKKE TRYGGE:</strong> Legene skal ha blitt advar mot å bevege seg inn i et område i Badakhshan-provinsen, men de mente de var trygge som helsepersonell. Foto: (AP Photo/Julie Jacobson)
VAR IKKE TRYGGE: Legene skal ha blitt advar mot å bevege seg inn i et område i Badakhshan-provinsen, men de mente de var trygge som helsepersonell. Foto: (AP Photo/Julie Jacobson) Vis mer

Åtte utenlandske leger funnet drept i Afghanistan

Likene etter seks tyske og to amerikanske leger er funnet i det nordlige Afghanistan. De skal ha blitt stilt på linje og skutt. Ingen norske leger i landet nå .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Det afghanske politiet har informert om at åtte utlendinger hadde blitt skutt, etter at bilene deres ble stanset. De skal ha blitt holdt i skogen noen dager før de ble stilt på ei linje og skutt.

- Det er ingen norske leger i Afghanistan nå for Leger uten grenser, opplyser informasjonsmedarbeider Lars Nygård i den norske avdelingen av den internasjonale hjelpeorganisasjonen til Dagbladet.

Alle de drepte legene var i Afghanistan på oppdrag for en annen hjelpeorganisasjon, International Assistance Mission.  Leger uten grenser internasjonalt jobber i Kabul og Helmond-provinsen sør i Afganistan.

To afghanske tolker ble også funnet døde sammen med tre kvinnelige leger og fem menn. En afghaner skal ha fått gå fri etter å ha lest vers fra Koranen. Han er blitt et sentralt vitne for politiet, skriver Telegraph.co.uk.

- Utlendingene og én afghaner ble sannsynligvis drept av væpnede menn i utkanten av Badakhshan-provinsen, sier politisjefen i provinsen Aqa Noor Kintoz. Politiet skal ha avhørt en afghaner som overlevde angrepet.

Funnet i skogen - Likene ble funnet i skogen i Kuran wa Minjan-distriktet, sier Kintoz.

De åtte utenlandske legene og tre afghanere skal ha vært på reise mellom Badakhshan og Nuristan provinsene i nordøst-Afghanistan. De skal ha blitt stanset og holdt fanget noen døgn i skogen, ifølge en afghaner som ble løslatt uten å bli skadet.

- Stilt på linje - Den siste dagen ble de konfrontert av en gruppe bevæpnede menn som stilte legene opp på ei linje, og skjøt dem. De ble fratatt alle verdier som penger og forskjellige gjenstander, sier Aqa Noor Kintoz til AFP.

Afghaneren Saifullah skal ha forklart til politiet etterpå at han unnslapp etter å ha lest noen vers fra Koranen og forklart at han var muslim. Han skal ha blitt satt fri i Nuristan-provinsen.

Politisjefen sier at lokale landsbyboere har advart gruppen med leger om å bevege seg inn mot det farlige skogområdet, men de hadde forsikret om at de var trygge fordi de var helsepersonell.

Tar på seg ansvaret Aqa Noor Kintoz sier at landsbybeboere hadde rapportert om funn av kjøretøy for flere dager siden og en etterforskningsgruppe ble sendt til skogsområdet på grensen til Nuristan-provinsen, en times kjøring fra provins-hovedstaden Faizabad. Politiet fant ingen pass eller noe annet av verdi. Med det som begrunnelse mener politisjef Kintoz at legene må ha blitt utsatt for landeveisrøvere.

Etter at likene ble funnet tok Taliban på seg ansvaret for et angrep og sier de har drept ni kristne misjonærer i Nord-Afghanistan.

- I går rundt klokken åtte konfronterte en av våre patruljer en gruppe med utlendinger. De var kristne misjonærer og vi drepte dem alle, sier Zabihullah Mujahed, talsmann for Taliban.

Det stemmer dårlig overens med opplysningene fra politisjefen om at de skal ha vært døde i flere dager da de ble funnet i går.

- Amerikanere Den amerikanske ambassaden i Kabul sier de har grunn til å tro at flere amerikanere er blant de døde.

- Men vi kan ikke bekrefte noen detaljer på dette tidspunktet, sier ambassadens talsperson Catilin Hayden i en uttalelse.

- Vi jobber med lokale myndigheter for å finne ut mer om identitetene og nasjonalitetene til disse personene, opplyser hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer