Åtteåring angrepet i ferieparadis

En britisk gutt ble bitt av tre haier i Bahamas. Marinbiolog mener økt turisme gir større mulighet for å bli bitt.

AMMEHAI: Compass Cay i Bahamas er kjent for sin populasjon av ammehai. Mange reiser hit for å svømme blant dem. Foto: Shutterstock/NTB
AMMEHAI: Compass Cay i Bahamas er kjent for sin populasjon av ammehai. Mange reiser hit for å svømme blant dem. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Den tropiske øya Compass Cay ligger innbydende til på Bahamas og lokker med sine mange kritthvite sandstrender. Men det som har gjort øya særlig kjent, er muligheten til å bade blant haier.

Haiarten det her er snakk om, kalles ammehai på norsk. Det er en saktegående hai som kan bli opptil 2,8 meter lang og veie 149 kilo på det tyngste. Den holder gjerne til på bunnen og er vanligvis ufarlig for mennesker.

Samtidig har de sterke kjever fylt med tusenvis av bitte små tenner. Dersom de blir tråkket på eller føler seg truet eller plaget av dykkere, nøler de ikke med å bite defensivt fra seg.

For familien Downer fra Northamptonshire i England skulle lagunebesøket ende med blodig alvor.

Familiefar Michael Downer (44) beskriver det som en scene fra «Haisommer», skriver blant annet The Independent og The Guardian.

Omringet av haier

Familien hadde tatt turen til Compass Cay som en del av ei øypakke. Vel framme hadde de sett flere mennesker som svømte blant ammehaiene i en lagune.

Snart løp barna Finley (8), Lily (9) og Emily (12) av sted for å oppleve haiene på nært hold.

Plutselig hørte faren skrekkslagne skrik. Til sin store gru fikk han se sønnen omringet av tre ammehaier. Mens gutten skrek, beit haiene ham i beina, skriver The Independent.

TAR LIVET MED RO: Ammehai trives svært godt nede på bunnen. Foto: Shutterstock/NTB
TAR LIVET MED RO: Ammehai trives svært godt nede på bunnen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Storesøsteren Lily fikk trukket broren opp av vannet og han ble fraktet til sykehus med stygge, blodige skader, ifølge avisa.

Havnet i rullestol

The Independent skriver at åtteåringen fremdeles bruker rullestol og at han mest sannsynlig vil få varige arr på beina.

Turoperatøren Exuma Escapes har foreløpig vært ordknappe om hendelsen. I en kort kommentar til The Sun, forteller en representant for selskapet at familien hadde gått til en ubenyttet lagune, uten følge av guide.

Ifølge The Independent skal familien ha besøkt den aktuelle lagunen på et tidspunkt der ammehaiene vanligvis blir matet.

Ikke på menyen

Fredrik Myhre er marinbiolog og leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Myhre leder også organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han synes det er utrolig trist å høre om haiangrep på mennesker.

- Det er selvsagt spesielt trist når det er barn involvert. Heldigvis er haiangrep svært sjeldne og det er ingen haiarter som har oss mennesker på menyen, beroliger Myhre.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond Vis mer

Han beskriver ammehaier som en i utgangspunktet fredelig haiart. Stort sett forholder den seg rolig rundt mennesker.

- Badende og dykkende svømmer med denne haien mer eller mindre hver eneste dag uten at det skjer ulykker i form av haiangrep.

Rovdyr, ikke kosedyr

Likevel viser forskningen at antallet bittepisoder som involverer denne arten, har steget med turisme til områder hvor den finnes, forteller Myhre.

- Dette skyldes nok at flere og flere har lyst til å oppleve denne fantastiske haien, men at ikke alle forstår at det i utgangspunktet er et rovdyr og intet kosedyr.

NÆRKONTAKT: Hvis ammehaien ikke blir stresset og behandles korrekt, er den i utgangspunktet ufarlig for mennesker. Dette bildet er tatt på Bahamas. Foto: Shutterstock/NTB
NÆRKONTAKT: Hvis ammehaien ikke blir stresset og behandles korrekt, er den i utgangspunktet ufarlig for mennesker. Dette bildet er tatt på Bahamas. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Myhre understreker at ammehaien er ufarlig dersom man gir haien den roen og plassen den trenger.

- Det er klart at en hai som fører seg truet av en person, vil bite i forsvar. Det er også denne type bitt som ofte forbindes med ammehaier.

Majestetisk opplevelse

I 2021 var det bare 73 uprovoserte haiangrep på verdensbasis.

Myhre forklarer at antallet er særdeles lavt med tanke på hvor mange hundretalls av millioner mennesker som bader, svømmer og dykker med haier hvert år.

UNIKT: Forskere er i ekstase etter at Discovery Chanel fikk et sjeldent innblikk i hvordan spekkhoggere jakter. På bildene dreper de tre spekkhoggerne en tre meter lang hvithai. Video: Discovery Chanel Vis mer

- Haiangrep generelt er sjeldent, og haiangrep fra ammehai er enda mer sjeldent. Samtidig har vi sett en litt økende trend de seinere åra på grunn av blant annet turisme. Flere og flere ønsker å oppleve disse haiene på nært hold.

Myhre har i løpet av åra dykket med en lang rekke haiarter. Han forteller at det er få ting som er mer majestetisk, enn å oppleve nærkontakt med hai.

- Men når det er sagt, så må alle slike møter skje på dyrenes premisser. Både for å ta godt nok vare på haiene, og for å beskytte mennesker for unødvendige angrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer