Åttende mistenkt arrestert i Australia

Arbeidet som lege i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den åttende mistenkte i forbindelse med terroraksjonene i Storbritannia før helgen, ble arrestert i den australske byen Brisbane.

Australias justisminister sier at mannen arbeidet som lege i Australia, men at han ikke er australsk statsborger, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Mannen arbeider på et sykehus på Gold Coast på østkysten av Australia.

Pågrepet på flyplassen

Den 27 år gamle mannen ble pågrepet på flyplassen i Brisbane, sier førsteministeren i delstaten Queensland, Peter Beatty. Ifølge TV-stasjonen Channel Seven var mannen i ferd med å borde et fly til Singapore, skriver NTB.

Stansted flyplass utenfor London er foreløpig stengt på grunn av en mistenkelig pakke, og en mann er anholdt i forbindelse med dette funnet. Det er foreløpig ikke klart hva som var i pakken, eller om denne hendelsen er knyttet til terrorforsøkene i London og Glasgow.

Man antar at minst sju mistenkte for terrorangrepene fortsatt er på frifot, men at de har forlatt Storbritannia, skriver Times Online.

Tre av dem er navngitte menn. De er mistenkt for å ha vært involvert i terroraksjonene, hvor to bomber ble funnet sentralt i London. De heter Lamine Adam, Ibrahim Adam og Cerie Bullivant.

Åttende mistenkt arrestert i Australia

Har gjennomsøkt 19 steder

Det er blitt antydet at politiet har vært på sporet etter de nå arresterte siden den første bensinbomben ved Piccadilly Circus i London natt til fredag. De udetonerte bombene etterlot seg verdifulle spor, inkludert mobiltelefoner som på avstand skulle utløse bombene, skriver Telegraph.

Den britiske etterretningstjenesten MI5 og politiet søker nå gjennom databasene sine for å se om de kan finne spor etter folk som kan knyttes opp mot angrepene. Ifølge Times Online sier en kilde at etterforskerne frykter «rene huder». Det er et kallenavn for folk som er ubeskrevet og ukjente for etterretningstjenesten.

Innenriksminister Jacqui Smith avslørte at politiet har hittil gjennomsøkt 19 steder i etterforskningen.

Leger fra Midtøsten

To av de sju som er arrestert hittil for terrorangrepene i Storbritannia er fra Irak og Jordan, skriver britiske medier. De to ble arrestert i Paisley-området i nærheten av Glasgow søndag kveld.

Innenriksministeren vil imidlertid verken bekrefte eller benekte at de arresterte er fra Midtøsten.

Bilal Abdullah (28) fra Irak jobbet på Royal Alexandra sykehus i Paisly i Skottland. Det er det selvsamme sykehuset der hans medsammensvorne i bilbombeangrepet blir behandlet for alvorlige brannskader, skriver Times Online.

FIRE GASSBEHOLDERE: Dersom bilbomben i Glasgow lørdag ettermiddag hadde gått av som planlagt hadde det blitt stor skade. I bilen var det fire gassbeholdere. Foto: AP/SCANPIX.
FIRE GASSBEHOLDERE: Dersom bilbomben i Glasgow lørdag ettermiddag hadde gått av som planlagt hadde det blitt stor skade. I bilen var det fire gassbeholdere. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Abdullah kvalifiserte som lege i Baghdad i Irak i 2004. Han ble først registrert i Storbritannia i 2006, skriver BBC News.

Doktor Mohammad Asha (26) jobbet trolig på nevrologisk avdeling på North Staffordshire sykehus i Hartshill, Stoke-on-Trent. Han skal ha jobbet i landet i omtrent to år. Ifølge Times Online antar man at Asha har jordansk pass, men at han opprinnelig kommer fra Palestina.

Men ifølge BBC News jobbet Asha på Royal Shrewsbury sykehus og på Princess Royal sykehus i Telford. Han ble arrestert på motorveien M6 lørdag kveld med en 27 år gammel kvinne. Asha ble registrert i Storbritannia i 2005.

Ifølge Sky News er en tredjemann som ble arrestert i Liverpool også lege. Han er 26 år gammel og skal ha jobbet på Halton sykehus i Cheshire.

Benekter deltagelse

Faren til Asha sier han fikk vite om at sønnen er arrestert via britiske medier. Jamil Abdel Kader Asha hevder at sønnen hans «ikke i stand til slike handlinger». Faren har nå bedt myndigheter i Jordan om å gripe og få frigitt sønnen hans.

- Ikke alle arabere er terrorister, sier Asha til AFP.

Det kan imidlertid bli lenge til de sju som til nå er arrestert i forbindelse med de siste dagenes terrorhandlinger blir frigitt.

I engelsk lovpraksis kan personer mistenkt for terrorisme holdes i 28 dager uten å bli siktet.

Håpet å drepe hundrevis

Den grønne Jeep Cherokeen som Abdullah og Asha kjørte inn i hovedflyplassen i Glasgow med var lastet med hele fire gassbeholdere. Eksperter sier at hadde lasten eksplodert, ville en enorm ildkule stormet gjennom bygningen. Et høyt antall mennesker ville trolig mistet livet eller bli såret av flygende splinter. Bomben var også designet slik at den hadde kraft nok til å rive ned vegger og muligens tak på terminal 1, skriver Telegraph.

Etterretningstjenesten MI5 og britisk politi følger trolig 30 planlegginger, 200 mistenkte terroristceller og opptil 2000 kjente mistenkte, skriver BBC News.

På tross av at MI5 har fått økte ressurser etter bombene i juli 2005. Hvert år reiser anslagsvis 60 000 unge folk fra Storbritannia for å besøke slektninger i utlandet.

- Det er som å finne nåla i høystakken, sier en høyerestående embetsmann innen sikkerhet, skriver Telegraph.

Bilbomber lastet med gass og spiker er en metode som er mye brukt i Irak. Men det har til nå ikke vært en vanlig metode i Vesten, sier norsk forsker.

- Terrorgrupper er veldig pragmatiske. De etterlikner hverandres taktikker, og de er på jakt etter taktikker som er effektive og som lar seg gjennomføre, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Petter Nesser.

BILEN BRANT: Bilen som to de to arresterte legene kjørte inn i flyplassen i Glasgow med, brant fremdeles under angrepet.
LEGE I ENGLAND: Mohammed Jamil Abdelkader Asha (26) satt i bilen som kjørte inn i hovedflyplassen i Glasgow lørdag ettermiddag.