Attentat mot irakisk leder

Et kvinnelig medlem av det irakiske styringsrådet, Aqila al-Hashimi, er alvorlig såret etter at hun ble truffet av flere skudd like utenfor sitt hjem i Bagdad i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

al-Hashimi ble skutt to ganger i magen, samt i skulderen og beinet, like etter at hun forlot huset sitt i boligstrøket al-Kharijiya vest i Bagdad sammen med sin bror og sjåfør tidlig om morgenen.

Sjåføren skal ha blitt skutt to ganger i ryggen, og tre av hennes livvakter ble ifølge sykehuskilder også såret, én av dem alvorlig.

To firehjulstrekkere fyrte rakettdrevne granater som ikke traff bilen. Deretter skjøt de med automatgeværer, sier al-Hashimis sikkerhetsfolk. Sjåføren mistet kontrollen over bilen og krasjet inn i en garasje.

Kritisk

Karrierediplomaten al-Hashimi ble ifølge BBC deretter fraktet til sykehuset al-Yarmouk i Bagdad, der en lege karakteriserte tilstanden hennes som kritisk, særlig mageskadene er alvorlige.

Hun ble deretter eskortert i en amerikansk bilkortesje til et amerikansk militærsykehus der hun får behandling for alvorlige indre blødninger. Irakisk politi stengte av åstedet for angrepet, og amerikanske FBI-etterforskere gransker episoden.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet eller hva motivet var. Minst én person skal være pågrepet og avhørt i forbindelse med angrepet på den kvinnelige diplomaten, opplyser en irakisk tjenestemann til Al-Jazeera.

Baath-medlem

Sjiamuslimske Aqila al-Hashimi var, som eneste medlem av styringsrådet, tidligere medlem i Saddam Husseins Baath-parti. Hun hadde en framtredende stilling i det irakiske utenriksdepartementet før den irakiske presidenten ble styrtet. Hun skal ha vært en nær kollega av tidligere visestatsminister Tariq Aziz, opplyser tv-stasjon Al-Jazeera.

Al-Hashimi, som også har doktorgrad i fransk litteratur, skulle ha reist til New York som deltaker i en irakisk FN-delegasjon neste uke, der delegasjonen håper å ta Iraks plass i FNs generalforsamling.

Hun var også kandidat til jobben som Iraks nye FN-ambassadør.

KRITISK: Tilstanden var i natt kritisk for Aqila al-Hashimi som ble utsatt for et granatangrep i Bagdad. Det lokale politiet og amerikanske soldater holdt i går vakt utenfor det amerikanske militærsykehuset hvor hun ble operert.