Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Attentatene skyldtes tvisten

-Kristian Orderud mente det var en sammenheng mellom attentatforsøkene mot ekteparet Paust og konflikten om Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekreftet advokat Ole Edw. Hagen da han forklarte seg i retten onsdag. Hagen mente å huske at kona, Maries, kommentar var:

- Du kan ikke tenke slik, Kristian.

Advokat Hagen sa at hans egen reaksjon var at dette måtte være en sak for politiet og at det var lite konstruktivt å oppmuntre Kristian Orderuds aggressive holdninger.

- I ettertid kan jeg se at man kanskje burde ha vist spørsmålet større interesse, sa Hagen, men fastholdt at det var lite konkret han kunne gjøre med en slik sak.

Undertegnet på sykehuset

-Det var trolig skjøtet som ble undertegnet av Kristian Orderud på sykehuset, ikke kjøpekontrakten, sa advokat Ole Edw. Hagen i Eidsivating lagmannsrett onsdag.

Dermed ble det omsider skapt en viss klarhet omkring spørsmålet om kjøpekontrakter og underskrifter i Orderud-saken. Marie Orderud bekreftet ved flere anledninger at hun og mannen undertegnet «et papir» da Kristian Orderud lå alvorlig syk på det daværende Sentralsykehuset i Akershus.

Per og Veronica Orderud hevdet opprinnelig at det var kjøpekontrakten som ble undertegnet på sykehuset, mens skjøtet ble undertegnet på Orderud gård.

Underskriften på skjøtet er ekte, men Kristian Orderud hevdet at han aldri hadde skrevet på noe skjøte. Underskriften på kjøpekontrakten er derimot forfalsket av sønnen Per.

Da gårdstvisten ble behandlet i herredsretten var det enighet om at Kristian Orderuds underskrift fra sykehuset ikke kunne være gyldig på grunn av helsetilstanden.

Dermed hadde Per Orderud verken hatt skjøte eller kjøpekontrakt hvis saken hadde kommet opp for lagmannsretten.

Søsteren, Anne, skulle vitne i lagmannsrettens behandling av gårdstvisten, men saken kom som kjent aldri opp.

Hun vitnet ikke i herredsretten, men var den eneste i tillegg til ekteparet som kunne bekrefte Per Orderuds forklaring på når og hvor skjøtet ble undertegnet.

-Handlet bare om penger

-Det var aldri tvil om at Per Orderud skulle overta gården etter faren, sa advokat Ole Edw. Hagen i Eidsivating lagmannsrett onsdag.

- Vilkårene var det derimot betydelig uenighet om, sa Kristian og Marie Orderuds advokat. Den løsningen Per ønsket ville gitt søsteren Anne en arv ved foreldrenes død på 300.000 kroner pluss halvparten av det foreldrene hadde av kontanter og løsøre.

Tidligere er det opplyst at moren hadde en bankbok med 400.000 kroner.

Det var i starten ikke tatt med noe om at Anne skulle ha noe tomteområde, ifølge Hagen. Han mente farens hovedinnvending var at han ønsket takst på gården. Den ønsket han satt høyere enn i kjøpekontrakten mens han ville ha kårytelsen satt lavere.

Forklaringen var ifølge advokaten at penger utbetalt som kårytelse er skattepliktige, mens salg av gården er skattefritt.

Advokat Hagen hevdet at han selv og Per Orderuds advokat arbeidet for forlik, mens Per selv ikke ønsket å fravike den kjøpekontrakten han mente skulle gjelde. Per ville definitivt ikke gi fra seg kårboligen til Anne. Derfor mente Hagen at det var han som tok opp tanken om et tomteområde i stedet.

NTB

HANDLET BARE OM PENGER: Advokat Ole Edw. Hagen mener Per Orderud ville fått gården uansett. Det hele skal ha vært et spørsmål om penger.
Hele Norges coronakart