Attentatforsøk ble holdt hemmelig i 37 år

I 1981 avfyrte en newzealandsk tenåring et skudd mot den britiske monarken. Etterforskning hevder at mordforsøket ble forsøkt skjult av myndighetene.

FORSØKT DREPT: Attentatforsøket på dronning Elizabeth ble forsøkt holdt hemmelig av myndighetene. Her er dronningen og prins Philip noen måneder før attentatforsøket. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix
FORSØKT DREPT: Attentatforsøket på dronning Elizabeth ble forsøkt holdt hemmelig av myndighetene. Her er dronningen og prins Philip noen måneder før attentatforsøket. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober 1982 besøkte dronning Elizabeth New Zealand. Det ukelange besøket inneholdt et stopp i den nest største byen på Sørøya på New Zealand, Dunedin.

På veien til Dunedin stoppet dronningen for å hilse på folket.

Det var da 17 år gamle Christopher Lewis prøvde å drepe dronningen, står det i etterretningsdokumenter som ble offentliggjort av New Zealands sikkerhetsinformasjonstjeneste først i fjor, skriver The Washington Post.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer