FORSØKT DREPT: Målet for eksplosjonen var lederen for de russiskvennlige separatistene i Donetsk-området, Denis Pusjilin. Foto: AP/NTB Scanpix.
FORSØKT DREPT: Målet for eksplosjonen var lederen for de russiskvennlige separatistene i Donetsk-området, Denis Pusjilin. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer

Attentatforsøk i sentrum av Donetsk

Målet for eksplosjonen var lederen for de russiskvennlige separatistene i Donetsk-området, Denis Pusjilin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kveld ble det hørt en kraftig eksplosjon i sentrum av den østukrainske byen Donetsk etterfulgt av flere mindre smell.

Målet for eksplosjonen var lederen for de russiskvennlige separatistene i Donetsk-området, Denis Pusjilin.

- Min bil har blitt sprengt. Det var tre personer i bilen, og to av dem er kritisk skadd, sier Pusjilin til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

- Jeg har brukt denne bilde de to siste dagene, la han til.

Dette bekreftes av Klavdiya Kulbatskaya, som er Pusjilins pressetalskvinne.

- Bilen hans ble sprengt og tre livvakter ble skadet. Pushjilin var ikke selv i bilen, sier hun til AFP.

Sean Stephens som jobber for den engelskspråklige tv-kanalen Al Jazeera befinner seg i byen, og skriver på sin twitter profil at det også er løsnet skudd i forbindelse med eksplosjonen.

Omstridt folkeavstemning Byen har vært sete for den selverklærte, men ikke anerkjente, Donetsk folkerepublikk, som ble proklamert da prorussiske separatister tok kontroll over hovedkvarteret til lokale myndigheter i april. I mai ble det holdt en omstridt folkeavstemning der et overveldende flertall skal ha stemt for uavhengighet fra regjeringen i Kiev.

Verken USA, EU eller Ukraina godkjente avstemningen eller løsrivelsen, melder NTB.

Eksplosjonene kommer samme dag som det ble rapportert om at det rullet inn tre stridsvogner i den ukrainske grensebyen Snizjne i Donetsk-provinsen.

- Vi har sett kolonner med pansrede kjøretøyer, artilleri og stridsvogner, som ifølge våre opplysninger krysset grensen og var i Snizjne i morges, sier Ukrainas innenriksminister Arsenij Avakov. Han sier ukrainske styrker ødela deler av kolonnene og at kampene fortsatt pågikk, skriver NTB.

Russland har avvist at landet støtter separatistene som har tatt kontroll over flere byer øst i Ukraina, hvor store deler av befolkningen er russisktalende. Russlands president, Vladimir Putin, har lovet å skjerpe grensekontrollen.

Avakov sier etterretningsrapporter svekker tilliten til Russlands innsats for å få en slutt på flere uker med voldelig konflikt i Øst-Ukraina.

Saken oppdateres.

SPRENGT En mann ser på skadene påført leiligheten hans i Slaviansk. Skadene skjedde som følge av kraftige kamper i byen natt til torsdag. Foto:  REUTERS/NTB Scanpix.
SPRENGT En mann ser på skadene påført leiligheten hans i Slaviansk. Skadene skjedde som følge av kraftige kamper i byen natt til torsdag. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer