Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Attentatkvinne løslatt ved en feil

Bare dager etter at Sara Jane Olson ble løslatt må hun tilbake til fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare dager etter at hun ble løslatt på prøve må attentatdømte Sara Jane Olson tilbake i fengsel.

Olson ble løslatt mandag etter å ha sonet sju år for bombeforsøk og drap utført i 1975. Men fengselsmyndighetene i California har nå funnet en «administrativ feil» som gjør at hun må sitte inne ett år til før hun kan løslates, melder AP. Olsons advokat mener imidlertid at fengselsmyndighetene i California «bøyer seg for politisk press». 

På rømmen i 20 år

Sara Jane Olsen var tidligere kjent under navnet Kathleen Soliah og var medlem av den militante geriljaen Den symbiotiske frigjøringshær (SLA).

Gruppen ble kjent etter å ha kidnappet avisarvingen Patty Hearst, som senere sluttet seg til gruppen, i 1974. Etter dette var Olson på rømmen i over 20 år. Hun giftet seg og levde det meste av tiden med sin mann i Minnesota.

I 1999 ble hun imidlertid pågrepet etter at FBI hadde utlovet en dusør for tips som kunne lede dem til henne. Tre år senere ble hun funnet skyldig i å ha deltatt i planleggingen av et bombeattentat som aldri ble gjennomført. I 2003 erklærte hun seg også skyldig i forsettlig drap på en bankkunde som ble drept under et bankran i Sacramento i 1975.

Alt i alt ble hun dømt til 14 års fengsel.

Politiet protesterte

FENGSLES IGJEN: Det førte til store protester da Sara Jane Olson ble løslatt mandag. Nå blir hun returnert til fengselet. Bilde fra en rettshøring i 1999. Foto: AP Photo/Nick Ut
FENGSLES IGJEN: Det førte til store protester da Sara Jane Olson ble løslatt mandag. Nå blir hun returnert til fengselet. Bilde fra en rettshøring i 1999. Foto: AP Photo/Nick Ut Vis mer

Den tidlige løslatelsen førte til kraftige protester fra  Los Angeles-politiets fagforening, og fra moren til den drepte.

I går ble Sara Jane Olsen anholdt på flyplassen i Los Angeles på vei til Minnesota. Hun må nå returnere til fengselet hun ble løslatt fra tidligere denne uken.

Fengselsmyndighetene sier løslatelsesdatoen ble satt for tidlig fordi den andre av de to dommene mot Olson ikke var regnet med.

Men Olsons advokat beskriver dette som latterlig:

- Politisk press

- Vi fikk løslatelsesorderen fra fengselsmyndighetene for over enn en måned siden. Her sto det at hun skulle løslates 17. mars. Hele ideen om at det plutselig skulle bli funnet en feil er ikke sann. Det er åpenbart at de bøyer av for politisk press, sier Shawn Chapman Holley, til BBC News.

SLA oppsto i California på 70-tallet og kjempet mot det de mente var et undertrykkende regime.

De sto bak en rekke bombeangrep, drap og en serie ran i perioden fra 1973-1975.  

image: Attentatkvinne løslatt ved en feil
BANKRAN: SLAs mest kjente bedrift var bortføringen av Patty Hearst, som senere sluttet seg til gruppen. Bilde fra overvåkningskamera under et bankran hun deltok i april 1974.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media