Attentatmann stilte seg i discokø

TEL AVIV: Flesteparten av de 17 som ble drept i et bombeattentat i Tel Aviv rett før midnatt fredag, var ungdommer. Attentatmannen stilte seg i køen utenfor en nattklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av de over 80 skadde ungdommene er fra det tidligere Sovjetunionen, sier politiet. Det er kjent at nattklubben Pasha er et populært utested for de russisktalende. Tilstanden for tolv av dem er alvorlig, skriver nettavisen Ha'aretz.

Truer med flere attentat

- Det skjedde en stor eksplosjon, og jeg så mennesker fare gjennom lufta, sier et øyenvitne til Ha'aretz.

30 sykebiler rykket ut til åstedet, som straks ble sperret av. Politiet sier mange var truffet av spiker og metallbiter som var innmat i bomben for å gjøre mest mulig skade. Området er nattklubber, barer og diskoteker. Mange var ute på den varme sabbatskvelden.

Den militante organisasjonen Islamsk hellig krig sier den står bak attentatet, det mest dødbringende på fem år. Gruppen påtok seg skylden i en uttalelse til TV i Abu Dhabi.

Islamsk hellig krig truet i sin TV-kunngjøring med at fem andre selvmordsattentatmenn er klare til aksjon.

Også bevegelsen Hamas sier den sto bak.

Skylder på Arafat

En talsmann for statsminister Ariel Sharon, Ranaan Gissin, la skylden direkte på palestinernes leder Yasser Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene.

Gissin sa til BBC at både Islamsk Jihad, Hamas og Hizbollah opererer under selvstyremyndighetene, og truet med at Israel vil slå tilbake «på et tidspunkt og sted som vi selv velger».

Sharon innførte for vel en uke siden en ensidig våpenhvile, men han har vært under press fra høyresiden og jødiske bosettere for å oppheve våpenhvilen og angripe palestinerne. Etter fredagens attentat kan det bli vanskeligere å motstå presset.

Attentatet fredag er det femte i en av landet store byer bare denne uka. To har vært i Jerusalem, et i Hadera og et i Netanya.

Det israelske sikkerhetskabinettet er innkalt til ekstramøte lørdag morgen for å drøfte hvilke tiltak som skal settes i verk, og ta stilling til om den ensidige våpenhvilen skal fortsette.

NTB

GRUSOMT PÅ ÅSTEDET: Minst 19 unge mennesker er drept etter at en selvmordsbomber stilte seg opp i køen til et diskotek.