Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Attentatmann tilstand kritisk

WASHINGTON (NTB-Reuters-DPA-AFP): Mannen som i går skjøt og drepte to politifolk og skadde en kvinne alvorlig i den amerikanske Kongressen, svever selv mellom liv og død, opplyser legene som har operert mannen. Føderale myndigheter forbereder anklager mot mannen som kan gi dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 41 år gamle Russell Eugene Weston Jr. svarte på spørsmål da han ble brakt inn på sykehuset DC General Hospital i går, men gikk etter kort tid i koma og ble operert to ganger, sa legen Paul Oriaifo. Han beskrev gjerningsmannens sjanser for å overleve som «50-50».

En talsmann for det amerikanske justisdepartementet opplyste i dag at påtalemyndigheten forbereder å tiltale Weston for drap på en føderal politimann. Dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han å bli dømt til døden.

I en tale kalte USAs president Bill Clinton skytingen «et øyeblikk av galskap ved den amerikanske sivilisasjonens inngangsdør» og uttrykte sine kondolanser til familiene til de to drepte politifolkene.

Ga sine liv

Clinton roste de to politimennenes innsats for å hindre den siktede Russell Eugene Weston Jr. fra å komme inn i bygningen.

- Konstabel Jacob J.J. Chestnut og detektiv John Gibson ga sine liv for vennene sine, medarbeiderne og medborgerne, sa Clinton. - Vi uttrykker nasjonens takk.

Presidenten understreket at ingenting han sa kunne bringe de døde tilbake for familiene som måtte bære tapet av sine nærmeste. Han la samtidig vekt på at Capitol Hill måtte forbli et åpent sted som vanlige borgere kunne besøke.

Kritisk

Legen Paul Oriaifo beskrev gjerningsmannens situasjon som kritisk. Den mistenke Weston skal ha blitt truffet minst tre ganger i brystet og andre steder i skuddvekslingen med de to politifolkene som senere begge døde av skadene de fikk.

Situasjonen er også kritisk for en 24 år gammel kvinnelig besøkende som ble truffet av 41-åringens skudd i ansiktet og i skulderen.

Amerikansk politi slo i natt en jernring rundt sykehuset der den 41 år gamle revolvermannen var innlagt.

Trusler

41-åringen har tidligere framsatt trusler mot president Bill Clinton. Allerede for to år siden var Russell Eugene Weston Jr. inne til avhør hos Secret Service etter å ha kommet med flere muntlige trusler mot president Clinton.

Faren beskriver sønnen som en schizofren omstreifer og einstøing. Far og sønn skal ha røket uklare torsdag, etter at Weston jr. hadde skutt et titalls katter.

(NTB)

RISIKERER DØDSSTRAFF: Hvis Russell Eugene Weston Jr. overlever skuddsårene risikerer han dødsstraff for drapene på to politikonstabler i den amerikanske Kongressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!