Attentatmannen endrer forklaring

DRAMMEN (Dagbladet): Tiltalte John Gerhard Berg hevdet i går at Bandidos-bomben gikk av få sekunder etter at han forlot den. Tidligere har både Berg og sjåføren hans forklart at Berg var kommet flere hundre meter unna før det smalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har bombemannen og eks-Hells Angels-medlem John Gerhard Berg på ny endret mening på et avgjørende punkt.

Fire dager tidligere sa Berg nemlig dette: - Jeg var kommet til en enorm grusløkke. Da kom det store smellet.

Flere hundre meter av Konnerudgata var sperret av i går, da Berg tok med Drammen tingrett på sightseeing ved og rundt åstedet for bomben 4. juni 1997.

Berg påviste også stedet han befant seg på da bomben gikk av. Berg mener det smalt etter noen få sekunders sykkeltur, akkurat da han svingte rundt det beskyttende hjørnet inn i den trange Danvikgata, rundt 50 meter fra bomben. Dette er flere hundre meter unna stedet han beskrev i retten på mandag.

- Smalt seinere

Også sjåføren Kai Mosether (32) hevder at Berg var langt unna da det smalt.

- Jom Jom (Berg) kom inn i bilen like etter smellet, har Mosether forklart.

I et annet avhørsreferat Dagbladet har tilgang til, forklarer Mosether at «det smalt fryktelig idet vi kjørte bort».

Bergs forsvarer, Christian Wiig, mener Bergs nye stedsangivelse viser at han umulig kunne stå bak bomben selv.

- Det sier seg selv at han ikke selv har laget en bombe som har lunte med noen sekunders sikkerhetsmargin, sa Bergs forsvarer Christian Wiig til Dagbladet etter befaringen.

Nytt skyts

Forklaringsspriket til Berg vil bli brukt av forsvarerne til de fem tiltalte som nekter å ha vært bakmenn og bombeleverandører.

Dagbladet får påpekt at Bergs nye forklaring passer med det Torkjel «Rotta» Als-aker mener kan være Bergs ønske: å gi andre skyld for Bergs egen bombe.

Berg hevder at trykket fra eksplosjonen blåste kapsen av hodet hans, men lua er ikke funnet.

Et vitne som så Berg på sykkelen rundt to minutter etter eksplosjonen, skal ha beskrevet at Berg da hadde kaps på. Dette vitnet, som var i åttiårene, har seinere avgått ved døden.

SKJERPET SIKKERHET: Politiet i Drammen tok ingen sjanser da Drammen tingrett i går var på befaring ved og rundt åstedet for Bandidos-bomben. Flere hundre meter av Konnerudgata var sperret av, og før befaringen ble området gjennomsøkt av hunder.