- Attentatmannen var ikke aleine

Politiet i Arizona jakter mann i 50-årene. Gabrielle Gifford våknet i natt.

 ATTENTATMANNEN:  Jared Loughner fotografert under en bokmesse i Tucson i mars i fjor. FOTO: AP.
ATTENTATMANNEN: Jared Loughner fotografert under en bokmesse i Tucson i mars i fjor. FOTO: AP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den hardt skadde kongressrepresentanen Gabrielle Gifford (40) skal ha vært ved bevisst på sykehuset i Tucson i natt og gjenkjent ektemannen, astronauten Mark Kelly, ifølge nettstedet Politico.

På tross av at en kule gikk gjennom hodet til Demokratenes gjenvalgte representant, har sykehuslegen Peter Ree ved universitetsklinikken i Arizona de siste timene vekslet mellom «forsiktig» og «veldig» optimist i prognosene for at Gabrielle Gifford skal overleve attentatet.

Samtidig sier sheriff Clarence Dupnik i Pima County utenfor Tucson at den 22 år gamle attentatmannen Jared Loughner neppe var aleine om angrepet, der seks mennesker er drept og 12 skadd.

Mann i 50-årene - Vi er på jakt etter en hvit mann i 50-årene, sa sheriffen til flere amerikanske medier i natt norsk tid. Flere vitner skal ha fortalt at de observerte en voksen mann som kom sammen med Jared Loughner.

Sheriff Dupnik har betegnet 22-åringen som «mentalt ustabil» og med «en trøblete» fortid.

Gabrielle Gifford startet et tradisjonell «møt din politiker»-treff utenfor et kjøpesenter klokka 10.  

Her er kronologien i dramaet.

- Farvel - ikke bli sinte Klokka 05 samme morgen la 22-åringen ut nye beskjeder på sin MySpace-profil og på Youtube med varsel om at han hadsde en plan han skulle gjennomføre om kort tid. Han publiserte blant annet et bilde av en pistol på ei bok om USAs historie og at han forberedte seg på å «gå inn i en ny bevissthet».

- Farvel, vennligst ikke bli sint på meg skrev han i den siste beskjeden i MySpace-profilen, som er fjernet, ifølge tucsoncitizen.com.

Jared Loughner har hatt  mange utfall mot de politiske ideen til Demokratene og president Barack Obama. Han har blant argumentert for å innføre en ny valuta i USA, og på den siste MySpace-oppdateringen gjenok han gamle, hatske utsagn om at dagens myndigheter hjernevasker innbyggere.

Hitler og Marx Han har flere ganger beskrevet sin alvorlige bekymring for forfall i det amerikanske språket, og han har listet opp sine favorittbøker - blant andre Adolf Hitlers «Min kamp», Karl Marx' «Kommunistisk manifest», George Orwells «Animal Farm», «Gjøkeredet», «Den gamle mannen og havet», «Gullivers reiser» og «Peter Pan».

ETTERLYSES: Denne mannen etterlyses etter attentatet. Foto: Pima Sheriff County
ETTERLYSES: Denne mannen etterlyses etter attentatet. Foto: Pima Sheriff County Vis mer