Attentatmenn i kø: Den femte traff kronprinsen

Attentatmenn sto i kø og ventet på kronprins Frans Ferdinand. Men først da kortesjen stoppet rett foran den ene av dem, falt skuddene som tok livet av den upopulære tronarving og kona hans — og som skulle utløse den første verdenskrig.

FEMTEMANN TRAFF:  Kronprins Frans Ferdinand og kona Sopfia ble om formiddagen den 28. juni 1914 skutt ned og drept, da bilen de satt i stoppet rett foran attentatmannen Gavrilo Princip. Foto: AFP/statsarkivet i Sarajevo
FEMTEMANN TRAFF: Kronprins Frans Ferdinand og kona Sopfia ble om formiddagen den 28. juni 1914 skutt ned og drept, da bilen de satt i stoppet rett foran attentatmannen Gavrilo Princip. Foto: AFP/statsarkivet i Sarajevo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Den 51 år gamle kronprinsen var på offisielt besøk i det mildt sagt kokende Sarajevo, der nasjonalister og ekstremister av alle slag tumlet i beina på hverandre. De ulike folkeslagene under østerriksk-ungarsk styre ville ha frihet og egne nasjoner.  

Frans Ferdinand hadde profilert seg som tilhenger av et løsere organisert monarki, der de ulike gruppene skulle få vesentlig mer indre selvstyre.

Særlig de bosnisk-serbiske ultranasjonalistene fryktet ham av nettopp denne årsak: De ville vekk fra Wiens åk, og hadde slett ikke planer om å fortsette som vasaller for det samme regimet som gjennom århundrene hadde undertrykt dem. Støtte — om enn i dypeste hemmelighet - fikk de fra moderlandet Serbia.  

Upopulær tronarving
Den 87 år gamle keiser Frans Josef var ingen tilhenger av sin nevøs opprørske tanker. Han mente at opprør skulle slås brutalt ned og at Donaumonarkiet — i sin daværende form — for enhver pris måtte beholdes. Den opprinnelige kronprinsen hadde unndratt seg sine medfødte plikter til å ta over tronen, da han 16 år tidligere begikk selvmord. 

Fetteren hans hadde egentlig fraskrevet seg muligheten til å være tronarving, all den tid han var gift og hadde fått sine barn med en kvinne av tsjekkisk lavadel. Hun befant seg så langt nede på rangstigen, at erkehertug Frans Ferdinand — selv etter at han ble kronprins — ikke fikk hoffets tillatelse til å la henne være med under offisielle tilstelninger.

Gavrilio Princip utløste den 28. juni 1914 de berømte skuddene i Sarajevo.  Blant serbere blir han fortsatt hyllet som helt.
Gavrilio Princip utløste den 28. juni 1914 de berømte skuddene i Sarajevo. Blant serbere blir han fortsatt hyllet som helt. Vis mer

Denne ydmykelsen var antakelig en av forklaringene på at han valgte å la erkehertuginne Sofia delta på offisielt besøk i et område hvor store deler av befolkningen ønsket hans død. Derfor satt også hun i den åpne bilen som klokka 10.20 - med skritthastighet - beveget seg gjennom de Sarajevos gater, der tusener var møtt fram — men slett ikke alle for å hylle paret.

Seks attentatmenn ventet
Den første og den andre attentatmannen - fra ei gruppe på totalt seks — fikk hjertet i halsen og greide aldri å få kastet bombene sine mot kronprinsparets bil. Tredjemanns granat prellet av mot Frans Ferdinands arm og eksploderte utenfor bilen.

«Dette er riktig vakkert. Her kommer man på besøk til denne byen og så blir man mottatt med bomber», skal en frustrert tronfølger ha utbrutt, før han steg opp i vognen for å fortsette turen til rådhuset. «Det ser ut til at det i løpet av dagen kan dukke opp en liten kule eller to til», bemerket han muntert til kona. Nå passerte kortesjen den fjerde ekstremisten, som heller ikke fikk kastet bomben sin.  Så kjørte sjåføren feil vei, slik at den åpne vogna med Sofia og Frans Ferdinand på baksetet plutselig befant seg i en blindgate.

Akkurat der han stoppet for å snu, sto 19 år gamle Gavrilo Princip og var rasende fordi han ikke hadde kommet seg på skuddavstand. Han trakk våpenet og fyrte løs mot bilen. Erkehertuginnen ble truffet i underlivet, ektefellen i halsen. «Du må ikke dø, lille Sofie, du må holde deg i live for våre barn», skal ha vært Frans Ferdinands siste ord.

Serbia sto bak
Gruppa på seks drapsmenn var valgt ut og trent opp av folk fra den serbiske etterretningstjenesten og hadde ventet i flere dager på en mulighet for å myrde kronprinsen fra Wien, da attentatmann nummer fem slo til. «Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har bare myrdet en tyrann», forklarte Gavrilo Princip i avhør.

En mann går forbi det nye minnesmerket i Øst-Sarajevo som lokale serbere på fredag avduket til minne om attentatmannen Gavrilo Princip - og hans medsammensvorne. (Foto: AP/Darko Vojinovic)
En mann går forbi det nye minnesmerket i Øst-Sarajevo som lokale serbere på fredag avduket til minne om attentatmannen Gavrilo Princip - og hans medsammensvorne. (Foto: AP/Darko Vojinovic) Vis mer

Mens de jevnaldrende kameratene hans ble samlet inn av brutale politifolk - som banket og/eller presset tilståelser ut av dem — og henrettet dem på rekke og rad, overlevde Gavrilo Princip på ei enecelle, helt til han mot slutten av den første verdenskrigs slutt ble funnet død «av ukjente årsaker».

Dyrkes fortsatt
Gavrilo Princip dyrkes fortsatt som stor folkehelt blant serbiske separatister i Bosnia-Hercegovina, som fredag denne uka avduket ei diger minneplate over ham i Øst-Sarajevo.  Den muslimske majoriteten i byen betrakter imidlertid Princip som en terrorist og protesterer mot det nye minnesmerket.

17 millioner drept
For den urgamle keiser Frans Josef kom attentatet på nevøen som kjærkommen unnskyldning for å angripe og "straffe" Serbia. Begeistringen var stor i Wiens gater, da han fire uker senere erklærte krig — og samtidig ga startskuddet til den første verdenskrig.

Tyske keiser Wilhelm den 2. hadde ferie på lystbåten sin, og lå utenfor norskekysten da meldingene kom om attentatet i Sarajevo. Han satte kursen hjemover, og kastet seg ut i bataljen på østerriksk side. Snart sto hele kontinentet i fyr og flammer, gamle allianser var brutt — og ufattelig brutale metoder for massedrap ble innført på de europeiske slagmarkene i en krig som skulle vare i fire år og koste 17 millioner menneskeliv.

KILDER

En gateselger i den serbiskkontrollerte delen av Sarajevo tilbyr fyrstikkesker med bilde av den - fortsatt populære - attentatmannen Gavrilo Princip. (Foto: AFP/ANDREJ ISAKOVIC)
En gateselger i den serbiskkontrollerte delen av Sarajevo tilbyr fyrstikkesker med bilde av den - fortsatt populære - attentatmannen Gavrilo Princip. (Foto: AFP/ANDREJ ISAKOVIC) Vis mer


der Spiegel, die Welt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer