Attentatplaner av iransk agent

En iransk agent har blitt siktet for planlagt drap på USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

ATTENTATPLANER: Tidligere USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha blitt utsatt for drapsplaner. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File/NTB
ATTENTATPLANER: Tidligere USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha blitt utsatt for drapsplaner. Foto: AP Photo/Patrick Semansky, File/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge AP News har en iransk agent blitt siktet for planlagt drap på John Bolton, meldte det amerikanske justisdepartementet onsdag.

Shahram Poursafi ble identifisert av amerikanske myndigheter og er etterlyst av FBI.

Ifølge CBS skal attentatplanene ha vært en gjengjeldelse etter dødsfallet av general Qasem Soleiman.

DREPT AV USA: Den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: NTB
DREPT AV USA: Den iranske generalen Qasem Soleimani. Foto: NTB Vis mer

Komplottet

Ifølge Reuters skal Poursafi spurt en amerikansk statsborger om å ta bilder av Bolton, under dekke at bildene var til en kommende bok.

Den amerikanske statsborgeren skal ha introdusert Poursafi for en informant som kunne ta bildene for en pris.

Den påfølgende måneden skal Poursafi kontaktet informanten på kryptert meldingsapplikasjon og tilbød personen 250 000 dollar, tilsvarende nesten 2,4 millioner norske kroner, for å ansette noen til å «eliminere» Bolton.

Beløpet ble seinere forhandlet til 300 000 dollar, tilsvarende 2,85 millioner norske kroner.

Informanten skal ha bedt Poursafi om å være mer spesifikk i forespørselen sin, skal Poursafi sagt han ønsket «fyren» fjerna. Han skal ha oppgitt Boltons for- og etternavn.

Seinere ba han informanten om å åpne en kryptovalutakonto for betaling. Han skal også ha sagt til informanten at det ikke spilte noen rolle hvordan drapet ble utført, men at Poursafis «gruppe» ville kreve en video som bevis.

Kaller Irans ledere løgnere

I en uttalelse sier Bolton følgende:

- Jeg ønsker å takke justisdepartementet for å innlede straffebehandlingen i dag.

Han takker FBI for oppdage og spore det iranske regimets trusselbilde ovenfor amerikanske borgere, og Secret Service for deres beskyttelse.

Videre kaller han Irans ledere for løgnere, terrorister og fiender av USA.

- Deres radikale antiamerikanske mål er de samme. Deres forpliktelser er verdiløse og deres globale trusselbilde vokser.

Bolton kaller Irans atomvåpen og terrorist aktiviteter to sider av samme mynt.

Tidligere FN-ambassadør

Bolton var tidligere også USAs ambassadør til FN.

Bolton er kjent som en utenrikspolitisk hauk. Han har tjenestegjort i justisdepartementet og utenriksdepartementet under tre republikanske presidenter, først under Ronald Reagan på 1980-tallet.

Deretter var han USAs FN-ambassadør da George W. Bush var president. Han presset på for USAs invasjon av Irak, og har også tatt til orde for å bombe Iran og Nord-Korea.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer