Attraktive politikere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg ble nr. 1 på lista over hvem norske kvinner ville ha som far til sine barn, og nådde annenplassen som hemmelig elsker.

Et glimrende utgangspunkt for en statsminister, men også et uttrykk for en ny mannlig politikertype.

  • De er menn, men har også kontakt med feminine sider av sin personlighet. Innlevelse, empati og tillit er nøkkelord i denne sammenheng. - I feel your pain, sier Bill Clinton og legger armene rundt den som trenger trøst.

Tony Blair er selve kongen av denne varme, litt androgyne, men samtidig maskuline politikertypen. Med en slik utstråling, et sentrumsorientert budskap og en heftig framtidsretorikk er han politikeren alle vil likne. Fra Carl I. Hagen til Vladimir Putin.

  • Tiltrekkende utseende, aktivt familieliv og sporty stil hører med. Gravid kone, som Tony Blair har, er et pluss. Særlig at det ikke var planlagt.

Den nye mannspolitikeren finnes i alle leirer. Man kan mene hva man vil om Jörg Haider, men han tilhører samme sjangeren. Frisk stil i slalåmbakken med barn. Inderlige håndtrykk og direkte tale.

  • Dette er noe helt annet enn gamle dagers «kissing babies» som særlig amerikanske presidentkandidater drev med. Når de løftet opp et barn foran kamera kunne man se hvor klønete og unaturlig det hele ble. Dagens mannlige politiker må kunne håndtere en bæresele like godt som en dokumentmappe.
  • Det er fullt mulig å se skremmende trekk i denne utviklingen. Blir statsministerposten bare for de tiltrekkende og medfølende, de vellykkede og sportslige menn? Hvordan skulle da f.eks. Winston Churchill ha klart seg i dag? Han hadde neppe mye kontakt med sine androgyne sider.

Og her hjemme: er tida ute for politikertyper som Odvar Nordli eller Trygve Bratteli?

Faren er ikke overhengende. Fortsatt sitter både Vladimir Putin, Göran Persson og Lionel Jospin. I Spania fikk José Maria Aznar nylig reint flertall, til tross for at han hevdes å være både kjedelig og litt arrogant.

eva.bratholm@dagbladet.no