Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i USA

Au da, Donald! Hillary med kjempeledelse i ny måling

- Vi henger etter, innrømmer Trumps kampanjesjef. 

Republican U.S. presidential nominee Donald Trump and Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton finish their third and final 2016 presidential campaign debate at UNLV in Las Vegas, Nevada, U.S., October 19, 2016.      REUTERS/Mike Blake       TPX IMAGES OF THE DAY
Republican U.S. presidential nominee Donald Trump and Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton finish their third and final 2016 presidential campaign debate at UNLV in Las Vegas, Nevada, U.S., October 19, 2016. REUTERS/Mike Blake TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en måling utført av ABC News noterer Hillary Clinton sitt største forsprang på Donald Trump noensinne. Demokraten har nå 12 prosentpoeng forsprang på Trump.

Hun får en oppslutning på 50 prosentpoeng på målingen, mens Donald Trump ligger an til en oppslutning på 38 prosentpoeng.

I en snittmåling har Clinton en langt lavere ledelse, men forspranget fremdeles betydelig: Gjennomsnittet av alle meningsmålinger gir henne et forsprang på 5,9 prosentpoeng. Snittmålingen gir henne også ledelsen i avgjørende vippestater som Pennsylvania og Florida. Trump leder fremdeles i Texas, til tross for den relativt oppsiktsvekkende nyheten om at Hillary Clinton har begynt å drive valgkamp i delstaten som tradisjonelt tilhører republikanerne.

Forspranget øker

SØKSMÅL: Dersom han vinner valget, vil Donald Trump saksøke kvinnene som har anklaget ham for seksuell trakassering. Lørdag holdt han sin Gettysburg-tale. Video: CNN Vis mer

Ifølge tallene til ABC News bunner Hillary Clintons store forsprang i en utbredt misnøye mot Donald Trump i etterkant av de elleve anklagene om klåing på kvinner.

69 prosent av de spurte mener Trump har håndtert anklagene på en svak måte. Videre avviser 59 prosent av de spurte Trumps påstand om at valgfusk kan være årsaken dersom han skulle tape valget 8. november. 65 prosent av de spurte misliker måten Trump nektet å si om han vil akseptere et eventuelt nederlag.

Clintons ledelse er størst blant kvinner, hvor stillingen Clinton/Trump er 55 mot 35 prosent oppslutning. Her har Clinton økt ledelsen med 12 prosentpoeng, mens Trump har tapt 16 prosentpoeng siden overgrepsanklagene begynte å rulle i mediene. Blant hvite kvinner med college-utdanning er stilling 62 prosentpoeng støtte til Clinton, 30 prosentpoeng støtte til Trump.

Den tidligere førstedamen leder også blant de mannlige velgerne, men her med en mye svakere margin, ikke utenfor statistisk feilmargin.

- Vi henger etter

Trump-kampanjen innrømmer nå også at de sliter i motbakke de siste ukene før valget.

- Vi henger etter, sier kampanjesjef Kellyanne Conway ifølge NTB.

Dette er nye koster fra Conway, som lenge har lenge satt spørsmålstegn ved meningsmålinger, og ikke villet innrømme at Trump er i motbakke, selv om målingene har antydet det. Hun avviser likevel at Donald Trump under noen omstendigheter er en slagen mann.

- La meg si deg en ting: Når du reiser rundt med Donald Trump, som en del av hans valgkamp, så virker det ikke som om dette er over, sier Conway.

Conway hevder Clinton har brukt 66 millioner dollar bare i september på reklame som for det meste er negativ og viet til å personlig tilintetgjøre Trump. Hun tror likevel at Donald Trump fortsatt kan vinne valget. Den republikanske presidentkandidaten har lenge ytret håp om at det sitter store mengder Trump-velgere ute i de amerikanske hjem som ikke fanges opp av tradisjonelle meningsmålinger.

GÅR FRA REPORTEREN: Twitter stormet etter Trumps svar på reporterens spørsmål om anklagene mot ham som sexist og rasist. Video: CNN Vis mer

Raseskille

Fortsatt har Trump ledelsen blant hvite velgere, men også her er ABC-målingen dårlig nytt for hotellkongen. Mens han har en 47-43 ledelse på Clinton blant hvite velgere, vant Mitt Romney denne velgergruppen med hele 20 prosentpoeng i 2012. Og som kjent ble ikke Romney president av den grunn.

71 prosent av kvinner som deltok i meningsmålingen sier de ikke støtter måten Trump har besvart spørsmål om hans behandling av kvinner. 67 prosent av menn sier det samme. Også blant sine egne taper Trump voldsom støtte basert på måten han har håndtert anklagene om overgrep: 41 prosent av republikanske velgere som deltok i undersøkelsen sier Trump har hanskes med saken på en dårlig måte.

Også Clinton får smekk for sin mest kontroversielle sak: 59 prosent av velgerne sier de ikke støtter måten Hillary Clinton håndterer spørsmål rundt epost-skandalen fra hennes tid som utenriksminister.

Ikke-hvite velgere, som ABC velger å kalle gruppen, støtter i all hovedsak Clinton. Her sier tallene 68 prosentpoeng at de akter å stemme på demokratenes kandidat, mens 14 prosent vil gi Trump sin stemme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!