BAD FOR BUSINESS:  Etter lyspunktet i går: aksjemekler John Santiago mislikte det han så i Wall Street i morges amerikansk tid på New York Stock Exchange. FOTO: RICHARD DREW, AP/SCANPIX.
BAD FOR BUSINESS: Etter lyspunktet i går: aksjemekler John Santiago mislikte det han så i Wall Street i morges amerikansk tid på New York Stock Exchange. FOTO: RICHARD DREW, AP/SCANPIX.Vis mer

- Au, der kom en ny smell

Nedturen fortsatte på børsene i Europa. Fransk storbank stupte 21 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New York-børsen gikk på en ny smell fra start i dag tross oppganger på de store børsene i Asia og gode signaler på hjemmebane i går.

Dow Jones-indeksen sank direkte med 2 prosent etter børsstart, og var 3,7 prosent ned etter halvannen, nervøs time på Wall Street.

Etter halvannen time var Nasdaq-indeksen med tyngde i teknologiaksjer ned 3,3 prosent.

I går endte Dow Jones opp 3,9 prosent etter at den amerikanske sentralbanken hadde lovet å holde styringsrenten nær null i to år.

Men Asia opp Gårsdagens optimisme forplantet seg til de store børsene i Asia og Oseania i dag med mellom 10 og 12 timers forsprang på klokka.

I Tokyo, Seoul, Hongkong, Shanghai og Sydney i dag gikk kursene opp igjen mellom 1,4 og 4 prosent etter ukestart med stygge minustall.

Men oppturen var ikke nok til å bremse til å hindre ny pessimisme blant New York-investorene.

Tross gårsdagens renteløfte, er investorene begymret for de store budsjettunderskuddene i store europeiske økonomier, for stigende inflasjon i Kina og for at det nesten ikke var tegn til økt aktivitet verken i industri eller handel i USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Røde tall over Europa Tallene ved børsslutt i Europa i dag var enda verre enn starten i USA i dag - med en nedgang på 5,45 prosent i Paris, 5,13 prosent i Frankfurt og 3,05 prosent i London onsdag. Milano-børsen i Italia opplevde et fall på 6,65 prosent, det verste resultatet siden april 2009.

Det spanske aksjemarkedet falt med 5,49 prosent. Storbank ned 21 prosent Det var stort sett bankene som ledet an i nedturen i Frankrike.

Verst gikk det for storbanken Societe Generale, som på ettermiddagen hadde tapt hele 21 prosent før det ble en bedring til 14,7 prosent i minus — det største dagstapet på over 20 år. En talsperson for banken avviser alle rykter knyttet til bankens likviditet, ifølge NTB-AFP-Reuters.

Rystelser fra Hellas Banken Crédit Agricole falt med 11,8 prosent, mens den europeiske bankindeksen tapte 6,5 prosent.

 Bankene lider under ny usikkerhet knyttet til Hellas, og i Italia falt storbanken Intesa Sanpaolo med 13,72 prosent.

 BANKSMELL:  En aksjemekler i Saxo Banque i Paris studerer utviklingen i dag. Flere store franske banker gikk på stygge aksjefall i dag. Spekulasjoner om at også Frankrike risikere å få nedsatt landets kredittverdighet kan ha medvirket. FOTO: JOHN SCHULTZ, REUTERS/SCANPIX.
BANKSMELL: En aksjemekler i Saxo Banque i Paris studerer utviklingen i dag. Flere store franske banker gikk på stygge aksjefall i dag. Spekulasjoner om at også Frankrike risikere å få nedsatt landets kredittverdighet kan ha medvirket. FOTO: JOHN SCHULTZ, REUTERS/SCANPIX. Vis mer