AU kan presse fram Zimbabwe-samtaler

Mugabe har de beste kortene om partene møtes rundt forhandlingsbordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble Robert Mugabe tatt i ed som Zimbabwes nye president i fem nye år. Til tross for bred internasjonal støtte, kunne ikke opposisjonsleder Morgan Tsvangirai gjøre annet enn å akseptere det hele fra sitt gjemmested på den nederlandske ambassaden i Harare.


Tsvangirai takket nei til å overvære selve seremonien - invitasjon blir sett på som et stygt pek fra Mugabes menn ettersom Tsvangirai er svært desperat etter å møte presidenten.

Etter å ha avslått forhandlinger i flere uker, sier Mugabe at han nå er klar til å prate med sin politiske motstander. Men hvor ivrig han er på å forhandle vil nok i stor grad påvirkes av utfallet fra dagens møte i Den afrikanske unionen (AU), sier Brian Raftopoulos, statsviter og en av Tsvangirais rådgivere, til Guardian. AU kan presse fram samtaler mellom partene, skriver BBC

Mugabe gikk sammen med statsledere fra Tanzania, Uganda og Egypt inn til konferanselokalene i Sharm el-Sheik i Egypt, der AU-møtet startet i dag tidlig, skriver Reuters. De afrikanske landene har press på seg for å fordømme valget i Zimbabwe, der Mugabe var eneste kandidat etter at opposisjonen hadde trukket seg på grunn av vold og trusler.

Ulike formål

Men om Mugabe og Tsvangirai møtes ved forhandlingsbordet, er veien lang for å komme fram til en enighet. De to har ulike formål med et møte.

MDC-lederen ser på samtaler som et skritt i retning av en svakere Mugabe gjennom politisk maktfordeling og løfter om at den voldelige mobben som nå herjer i landet skal holdes ansvarlig for sine handlinger. Mugabe derimot ønsker et samarbeid for å roe ned sine motstandere og stilne den internasjonale kritikken, samt få den bistanden han trenger til å redde Zimbabwes kollapsede økonomi, skriver den britiske avisa.

Til tross for internasjonalt press er det Tsvangirai som setter seg til bordet med de dårligste kortene, ifølge hans rådgiver.

FEM NYE ÅR: Soldater i presidentgarden holder fram et bilde av Robert Mugabe under sermonien der 84-åringen ble tatt i ed. Foto: REUTERS/SCANPIX
FEM NYE ÅR: Soldater i presidentgarden holder fram et bilde av Robert Mugabe under sermonien der 84-åringen ble tatt i ed. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Mugabe er på topp nå, og han kommer til å ta kontroll over en eventuell samtale. MDC har ingen sterk posisjon. Om det blir noen samtaler kommer MDC til å måtte inngå store kompromisser, sier Raftopoulos.

Ombestemte seg

Tsvangirais svake posisjon reflekteres i hans vaklevorenhet når det gjelder nettopp spørsmålet om samtaler. Forrige uke sa han at Mugabe hadde 48 timer på seg til å starte forhandlinger om dette skulle kunne skje.

Denne uttalelsen skal selv hans personlige rådgivere ha blitt svært overrasket over.

- Jeg ble perpleks, han skulle jo snakke med Mugabe etter valget, sier Raftopoulos.

I helga ombestemte Tsvangirai seg og sa at han vil presse på for samtaler med Mugabe om et nytt valg og en ny grunnlov. Da åpnet han opp for en ordning der Mugabe fikk beholde tittelen som statsleder.

Situasjonen i Zimbabwe vil helt klart sette dagsorden for dagens møte i AU. Men hva som vil komme ut av møtet er usikkert.

Hittil har de 53 landene i Den afrikanske union ikke klart å enes om hvordan de skal håndtere saken.

AU har tidligere besluttet å ikke akseptere ledere som ikke er demokratisk valgt, men observatører tror de er usannsynlig at unionen vil gå så drastisk til verks i dette tilfellet.

- Det er ikke opp til dette møtet å velge tittel på ledere, men vi skal se hva vi kan gjøre for folk som lider, sier Bernard Membe, utenriksminister i Tanzania til BBC.

<B>VALGRESULTATET</B>: Utenfor et valglokale fikk folk lese det lite overraskende utfallet av presidentvalget.