Au pair (32) vil ha 1,6 millioner i etterbetalt lønn

Og vertskvinne i Bærum bør få halvannet år i fengsel, mener aktor.

 VIL HA HALVANNET ÅRS FENGSEL : Politiadvokat for Oslo politidistrikt, Britha Røkenes, (til venstre ) er aktor i saken. Til høyre medaktor Lisa Johansen og i bakgrunnen advokat Else McClimans, som er bistandsadvokat for den filippinske kvinnen, som nå er au pair i Danmark FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
VIL HA HALVANNET ÅRS FENGSEL : Politiadvokat for Oslo politidistrikt, Britha Røkenes, (til venstre ) er aktor i saken. Til høyre medaktor Lisa Johansen og i bakgrunnen advokat Else McClimans, som er bistandsadvokat for den filippinske kvinnen, som nå er au pair i Danmark FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): - Familien var i utgangspunktet ute etter billig arbeidskraft, oppsummerte aktor, politiadvokat Britha Røkenes da hun rundet av sin prosedyre i au pair-saken fra Bærum i Oslo tingrett i dag.

Hun la ned påstand om halvannet års fengsel for den uomstridte forretningssjefen av de to butikk-ektefellene - den 39 år gamle kvinnen.  Mannen (42) bør dømmes til ett års fengsel, mener aktor, som innstiller overfor retten at seks måneder kan gjøres for begge.

Forsvarernes og bistandsadvokatenes sluttinnlegg fredag runder av den første straffesaken for en norsk rett der au pair-kvinners vilkår og rettigheter blir testet mot straffelovens bestemmelser om tvangsarbeid og menneskehandel.

Ifølge tiltalen, som har en strafferamme på fem år, har butikkekteparet fra Sri Lanka og Bærum tvunget to au pair-kvinner fra Filippinene til å jobbe 90 og 96 timer i uka med husarbeid og i Rema 1000-butikken de drev i perioden 2008 - 2012.

Og vel å merke tvangsarbeid «uten tilstrekkelig vederlag» og «uten akseptabel mulighet til å avslutte arbeidsforholdet», slik det er formulert i tiltalen.

1,6 millioner til gode i lønn Basert på norske minstelønnssatser for butikk- og husarbeid og deres egne timelister kommer kvinnenes sivile søksmål om henholdsvis 1,6 millioner og vel 280 000 kroner for lønn til gode, opp for retten rett over nyttår.

I tillegg krever de to kvinnene 150 000 kroner hver i oppreisning.

- Det viktigste for dem begge er at retten plasserer et ansvar, ikke hvor lang en straff vil bli. Det har vært en stor belastning for begge, på toppen av det arbeidspresset de har hatt, å stå fram med disse sakene. Derfor er de glad for at retten har lyttet til dem, sier bistandsadvokatene Gunhild Vedhusheia og ElseMcClimans til Dagbladet etter prosedyren.

220 000 for ekteskap Den ene kvinnen (30) er nå inne i en ny au pair-kontrakt i Danmark. Den andre kvinnen jobber i butikk i Oslo-området etter oppholdstillatelse og pro forma-ekteskap som er blitt belyst i retten, blant annet på grunn av brudgommens kontantforlangende på 220 000 for å gifte seg «med kvinnen han elsket».

Det var iallefall slik brudgommens forlovervitne hos byfogden beskrev kjærlighetsforholdet i retten i dag.

Men etter utsagnene i retten siden saken startet forrige mandag, er det mer usikkert om «Kosovo» og kvinnen fortsatt er gift.

Betalte tilbake lønna Av de 620 000 kronene den ene av de fornærmede har fått utbetalt, har hun gitt 505 000 kroner tilbake til den tiltalte kvinnen, angivelig til sparing og betaling til brudgommen.

Forretningskvinnens forsvarer, advokat Silje Elisabeth Synnevaag, vil kreve at hennes klient blri frifunnet for tiltalen om tvangsarbeid og at hun blir «ansett på mildeste måte» for brudd på utlendingsloven.

Hun har innrømmet manglende arbeidstillatelse.

Ektemannens forsvarer, advokat Sigrid Broch, krever full frifinnelse for sin klient.