Au pair-dom anket av påtalemakten i USA

WASHINGTON (NTB): Dommen mot den engelske au pair-jenta Louise Woodward er anket - av påtalemakten. Myndighetene mener dommeren var alt for snill da han slapp Louise ut etter 279 dager i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Woodward ble først kjent skyldig i forsettlig drap på åtte måneder gamle Matthew Eappen, som hun passet. Men dommer Hiller Zobel mente dommen var for streng, siden den påla ham å dømme 19-åringen til livsvarig fengsel med adgang til benådning først etter 15 år.

  Derfor omgjorde han juryens kjennelse til uaktsomt drap og lot straffen være sonet med de drøyt ni månedene jenta hadde sittet i kvinnefengsel siden arrestasjonen i februar. 10. november var Woodward fri.

Luksusliv

Dommen forutsatte at hun oppholder seg i Massachusetts til ankemulighetene var uttømt. Woodward har siden bodd i en suite på Hyatt-hotellet i Boston, der romprisen starter på 1750 kroner, og angivelig brukt betydelige summer fra støtteaksjonen på shoppingturer i byen. Kritikken av hennes nye livsstil fikk mandag Louise og faren Gary til å flytte inn hos en av hennes forsvarere.

  Aktoratet fremholdt etter dommer Zobels sterkt omdiskuterte kjennelse at den ville bli anket. Statsadvokat Gerard Leone hoppet tirsdag over et ledd i prosessen og anket avgjørelsen direkte til delstatens høyesterett, som han ba omstøte både dommen og straffeutmålingen.

Vil renvaskes

- Dommeren opptrådte som om Woodward var blitt frikjent, heter det i ankedokumentet på 42 sider, der Leone også kritiserer dommeren for å ha satt juryens suverenitet ut av kraft.

  En rettshøring er foreløpig fastsatt til 3. desember. Woodwards forsvarere har også varslet at de vil anke dommen, for at klienten deres skal bli helt renvasket for anklagen om barnemishandling. Rettssaken mot Woodward, som ble overført direkte i fjernsyn, vakte voldsom oppsikt i England. De fleste briter mente hun var uskyldig, i det minste for den alvorligste anklagen. I USA snudde stemningen seg brått etter den milde dommen, som mange mente innebar at man tok vold mot spedbarn lite alvorlig.