Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Au pair Louise settes fri

Au pairen Louise Woodward settes fri etter at dommer Hiller Zobel i kveld forkynte at hun ble dømt til 279 dagers fengsel. 19-åringen har allerede sonet ferdig disse dagene i amerikansk fengsel, og kan dra tilbake til England så fort ankesaken er unnagjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Louise Woodwards hjemby Elton, spratt champagnekorkene i været da dommer Hiller Zobel endret kjennelsen i kveld: Jenta som den 30. oktober ble kjent skyldig i forsettelig drap, er nå snart en fri kvinne.

- Uskyldig

Påtalemyndigheten ba dommeren om at straffen ble minimum 15 år - maksimum 20 års fengsel. Louise Woodward selv, fastholdt sin uskyld.

Med tanke på at Louise først ble dømt til livsvarig fengsel og tidligere i dag risikerte en straff på 15 til 20 år, er dommerens beslutning oppsiktsvekkende mild.

- Forvirring

Mens jubelen slapp løs i Elton, rystet flere amerikanske observatører forundret på hodet over Zobels straffeutmåling, som kom seks timer etter at han hadde satt juryens kjennelse for forsettlig drap til side.

Dommeren skrev i sin 16 siders begrunnelse at det var ført akseptabelt bevis for at barnepasseren behandlet den lille gutten så voldsomt 4. februar at hjernen ble ødelagt. Han døde i foreldrenes armer etter å ha blitt koplet fra respiratoren fem dager senere.

- Etter nøye overveielse er jeg kommet til at tiltaltes handlinger var kjennetegnet av forvirring, manglende erfaring, frustrasjon, umodenhet og et visst sinne, fremholdt Zobel, før han fortsatte:

- Men hun hadde ikke onde hensikter, forutsetningen for skyld i forsettlig drap.

Snart hjem

Dermed kunne dommeren utmåle straff et sted mellom 20 års fengsel og betinget dom. Da han valgte ikke å høre vitner forklare seg om Louises karakter eller familien Eappens tap, signaliserte Zobel samtidig at han hadde bestemt seg.

Han kom åpenbart til at en 19 år gammel jente som uten hensikt forårsaket et tragisk dødsfall, ikke fortjente å sitte i fengsel.

De fleste regner med at ankeprosessen går raskt og at Louise kan være hjemme om få uker.

Protest

Mange jurister tolker også hans beslutning som en protest mot obligatoriske minstestraffer som fastsettes av de folkevalgte og fratar dommerstanden adgang til å vurdere formildende omstendigheter når en tiltalt er funnet skyldig.

Internettsvikt

Beslutningen skulle vært forkynt direkte over Internett sånn at alle interesserte ville fått kjennelsen samtidig.

Men da sommer Zobel trykket på tasten for å sende ut avgjørelsen, sviktet strømmen hos hans nettleverandør. Dermed måtte man ty til gamlemåten og venter mer enn en halv time før pressen kunne få sin papirversjon av Zobels 16 siders begrunnelse.

FØRES BORT: Louise Woodward blir ført bort etter at dommen falt fredag 31 oktober.

Hele Norges coronakart