- Au pair-ordningen fungerer godt

Justisministeren avfeier KrF-skepsis.

 AU PAIR-MINISTER:  Ordningen fungerer i hovedsak godt, skriver den nye justisministeren Anders Anundsen (Frp). Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix.
AU PAIR-MINISTER: Ordningen fungerer i hovedsak godt, skriver den nye justisministeren Anders Anundsen (Frp). Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye justisministeren Anders Anundsen (Frp) er fornøyd med grepene som hans Ap-forgjenger i Stoltenberg-regjeringen har gjort for å hindre at au pair-ordningen sklir ut i misbruk og sosial dumping.

- Jeg er skeptisk til å fjerne en ordning som i all hovedsak fungerer godt, fordi noen få ikke forholder seg til gjeldende regelverk, skriver justisministeren som svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Ropstad har fulgt dekningen av den nylig avsluttede straffesaken i Oslo tingrett, der et butikkektepar fra Bærum har stått tiltalt for grov utnyttelse og tvunget to au pair-kvinner fra Filippinene til å jobbe opp mot 90 og 96 timer i uka.

Aktor har lagt ned påstand om halvannet års fengsel for hovedkvinnen. Dommen kommer i løpet av noen dager.

- Språk og kultur - Au pair-ordningen innebærer ikke et tradisjonelt arbeidsgiver-/arbeidstakerforhold. Ordningen går ut på at en ung voksen skal få mulighet til å lære seg et annet språk og en annen kultur gjennom å bli inkludert i en familie i vertslandet, orienterer justisminister Anundsen.

Han peker på at regjeringen Stoltenberg i 2011 gjorde en evaluering av ordningen, og blant annet har innført karantene for vertsfamilier som misbruker ordningen.

Firedobling Det er nå bare fire land i Europa utenom Norge som har opprettholdt ordningen, som ble etablert på 1960-tallet.

Postdoktor i jus, Helga Aune, har merket seg at antallet au pairer i Norge er mer enn firedoblet fra 2000 til om lag 3 000 i 2013.

90 prosent av kvinnene kommer fra Filippene, og skal etter reglene ikke jobbe mer enn 30 timer i uka elelr tjene over 5 200 kroner i måneden.