En au pair er ikke en hushjelp med et fancy navn, og UDIs regelverk omfatter arbeidsbetingelsene som blant annet tilsier en arbeidsuke på maksimalt 30 timer. Foto: NTB Scanpix
En au pair er ikke en hushjelp med et fancy navn, og UDIs regelverk omfatter arbeidsbetingelsene som blant annet tilsier en arbeidsuke på maksimalt 30 timer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Au pair-ordningen kan bli langt dyrere enn du hadde regnet med

Følger du reglene, kan au pairen bli langt dyrere enn du hadde regnet med. Ordningens hovedformål er kulturutveksling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Dessverre ønsker altfor mange vertsfamilier ikke å overholde sine forpliktelser, konstaterer juridisk rådgiver Toril Husevåg i Au Pair Center til Finansavisen.

– Noen er mer interessert i en billig vaskehjelp som er meget tilgjengelig, ettersom vedkommende bor hjemme hos dem, enn i å lære au pairen norsk språk og kultur.

Lettere husarbeid

Ifølge Husevåg innebærer regelverket at au pairen kun skal gjøre «lettere husarbeid», ikke være alene med ansvar for barn om natten og heller ikke jobbe overtid.

– Au pair-ordningens formål er ikke å forsørge norske familier med «billig hushjelp,» sier Husevåg til avisen som uttaler seg på generelt grunnlag.

– Mange ønsker å tilbringe tid med sine egne barn, mens annet husarbeid – som å påse at huset til enhver tid er rent, gå på tur med hunden, hagearbeid og matlaging – gjerne settes bort til aupairen.

Detaljert regelverk

Tar du høyde for alle kostnadene, er timelønnen for en au pair heller ikke så lav som mange skulle ønske eller tro.

– Husk at au pairen skal disponere et eget soverom i vertsfamiliens bolig, samt få dekket norskkurs tilsvarende 8.400 kroner pr. år, all mat, forsikring, og flybillett tilbake til hjemlandet, forklarer Husevåg til Finansavisen.

– I tillegg kommer lønnen på minst 5.600 kroner pr. måned.

Au Pair Centers jusekspert påpeker at au pair-verter dessuten må betale feriepenger av verdien av gratis kost og lønnen – i tråd med RS 2012-015 med vedlegg, pluss UDIs standardkontrakt.

Avisen har satt opp et regnestykket, som viser at totale kostnader for en au-pair for en vertsfamilie i henhold til regelverket, ligger på 193.100 kroner.

Andre økonominyheter:
- Ikke gå glipp av disse fradragene
Flere tror på bedre privatøkonomi i år