Au-pairen Louise frykter fengsel - igjen

WASHINGTON (NTB): Høyesterett i staten Massachusetts kommer i morgen sammen for å avgjøre om britiske Louise Woodward skal frikjennes helt eller fengsles for drap. Au pair-jenta fra Elton møter trolig selv i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Woodward har bodd hjemme hos en av sine forsvarere siden dommer Hiller Zobel sist høst satte til side kjennelsen fra juryen og lot henne slippe med 279 dager i varetekt for uaktsomt drap. Avgjørelsen vakte sterke innvendinger, både i opinionen og fra juridiske eksperter.

Brudd på hjerneskallen

Woodward var ansatt av ekteparet Deborah og Sunil Eappen for å passe deres to små sønner. 4. februar i fjor ble åtte måneder gamle Matthew brakt til sykehus, der han døde av brudd på hjerneskallen og store hjerneskader fem dager senere.

Juryen fant det bevist at au pair-jenta hadde rystet babyen voldsomt og slått hodet hans mot et hardt underlag. Hun ble kjent skyldig i forsettlig drap og skulle dermed ha fått livsvarig fengsel.

Den britiske jenta hadde måttet sone minst 15 år om ikke dommeren hadde redusert kjennelsen til uaktsomt drap.

Jury hellig

Begge parter anket og høyesterett vedtok å behandle saken direkte i stedet for å la den gå gjennom lavere rettsinstanser først. Den uvanlige beslutningen skyldes både prinsippene i saken og behovet for å gi Woodward en rask avklaring.

Påtalemakten mener dommer Zobel misbrukte sin makt og at beslutningen undergraver hele juryordningen. Den er nesten hellig i USA, men Massachusetts gir altså dommerne en liten mulighet til å omgå klart urettferdige kjennelser.

Partene får 25 minutter hver til å argumentere overfor høyesteretts sju medlemmer. Woodwards forsvarere hevder at bevisene for uaktsomt drap heller ikke er holdbare og ber om ny rettssak, slik at klienten kan frikjennes og reise hjem til England uten plett på rullebladet.