FIKK BESØK I TELTET: LIbyas diktator Muammar Kadhafi fikk i dag besøk av presidenter fra Sør Afrika, Kongo, Mauritania og den Afrikanske Unions president Jean Ping.Foto: JOSEPH EID/AFP
FIKK BESØK I TELTET: LIbyas diktator Muammar Kadhafi fikk i dag besøk av presidenter fra Sør Afrika, Kongo, Mauritania og den Afrikanske Unions president Jean Ping.Foto: JOSEPH EID/AFPVis mer

AU vil ha slutt på borgerkrigen i Libya

Fire presidenter fra Den afrikanske union (AU) kom søndag til Libya for å få partene med på en våpenhvile. Men kampene fortsetter med full styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentene fra AU, blant dem Sør-Afrikas Jacob Zuma, ankom søndag ettermiddag Libyas hovedstad Tripoli for samtaler med Libyas leder Muammar Gaddafi.

De fire presidentene ble hilst velkommen med plakater og grønne flagg av tilhengerne til Gaddafi, før de dro til Gaddafis beduintelt i utkanten av byen.

Etter samtalene ble AU-delegasjonen kjørt av gårde i minibuss til et ukjent sted.

Mandag skal de fly til Benghazi øst i Libya, der opprørerne har sitt hovedkvarter.

Uforminsket styrke Opprørerne har til nå sagt at de ikke vil gå med på noen våpenhvile som innebærer at Gaddafi blir sittende med makten.

Men trass i at NATO deltar i kampene, har borgerkrigen i Libya fortsatt med uforminsket kraft. Søndag ble minst tolv opprørere drept i kamper med Gaddafi-styrker utenfor Ajdabiyah øst i Libya, opplyser helsepersonell.

Samtidig kom det søndag meldinger om at bombefly fra NATO hadde truffet minst seks av Gaddafi-styrkenes kjøretøyer i to ulike angrep, og en Reuters-reporter fortalte at han kunne se minst 15 døde.

Tok 25 stridsvogner NATO bekreftet søndag at alliansens kampfly har slått ut 25 av Gaddafis stridsvogner.

Ifølge en NATO-talsmann ble elleve stridsvogner ødelagt i angrep på veien mot byen Ajdabiyah, som Gaddafis styrker forsøker å ta kontroll over.

14 andre stridsvogner ble ødelagt i angrep mot libyske regjeringsstyrker utenfor byen Misrata.

De siste opplysningene betyr at 29 stridsvogner er bombet ved byen Misrata, som er Libyas tredje største, bare de siste tre dagene.

- Situasjonen i Ajdabiyah, og særlig i Misrata, er desperat for de libyerne som brutalt blir beskutt av regimet, sier generalløytnant Charles Bouchard, som er sjef for NATOs operasjoner.

(NTB)