Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Audun (25) døde plutselig etter studietur i Tanzania

Følte seg slapp da han kom tilbake til Norge. Flere medstudenter er syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 25 år gamle Audun Fjellheim fra Sandset i Nordland døde på Stord sykehus i Hordaland i går kveld, helt uventet for alle rundt ham.

Fjellheim var student ved Høgskolen Stord/Haugesund og hadde nylig kommet hjem fra en studietur til Tanzania og Rwanda da han ble innlagt ved sykehuset på onsdag.

Minst tre av 25-åringens medstudenter er også innlagt på sykehus etter afrikareisen, men det er ikke klarlagt om det dreier seg om samme mystiske sykdom.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten som er foretatt i dag gir ikke klare svar på dødsårsaken. Det tyder på at mannen døde av en sjelden komplikasjon etter mage/tarm-infeksjon og legene mistenker en plutselig hjertedød, skriver Sykehuset Stord i en uttalelse i ettermiddag.

Det skal så langt ikke være oppdaget det sykehuset kaller «alvorlig sykdom» hos de andre elevene som er rammet av mage/tarm-infeksjon etter studieoppholdet.

Av reisefølget er en kvinne i 30-årene innlagt på Stord sjukehus med lettere symptomer, en mann er innlagt på Haugesund sjukehus og en 18 år gammel kvinne er lagt inn på Haukeland sjukehus.

- De hadde i likhet med avdøde diaré etter å ha kommet hjem fra Afrika, og de er i hovedsak innlagt fordi folk ble engstelige etter dødsfallet, sier smittevernoverlege Lars Holst-Larsen i Helse Fonna til Dagbladet.no.

Han bekrefter at dødsfallet kom overraskende også på legene.

image: Audun (25) døde plutselig etter studietur i Tanzania

- Studenten døde helt plutselig og ble funnet død i sykesenga. Før det hadde han ikke vært spesielt dårlig, sier Holst-Larsen.

- Sjokk

Nå prøver pårørende og venner å fatte hvordan en ellers tilsynelatende helt frisk 25-åring kunne dø brått av en sykdom som han etter alt å dømme pådro seg under oppholdet i Afrika. Ingen vet foreløpig hva som er årsaken.

- Han følte seg slapp og dehydrert, men det var ingenting som tydet på at det var noe alvorlig fatt. Dette er et sjokk for oss alle. Foreløpig har vi ingen indikasjoner hva dette var for noe, sier direktør Rune Jørgensen ved Høgskolen Stord/Haugesund til Dagbladet.no.

Der samlet flere av studiekameratene til den avdøde seg i dag.

- De har sittet her på skolen i flere timer. Vi har et godt apparat for oppfølging, og tar oss av studentene, ikke minst de nære vennene hans. Etter påsken, når gravferden er gjennomført, vil vi ha en minnestund, opplyser direktøren.

Jørgensen har fått opplyst at Fjellheim vil bli obdusert i et forsøk på å finne dødsårsaken.

- Vi tenkte jo vårt og varslet alle studentene som var med på turen om at de måtte kontakte lege eller sykehus om de følte seg uvel, sier direktøren.

Erfarne turledere

Gruppen med totalt 17 personer utviklingsstudier ved høyskolen som reiste til Rwanda og Tanzania var i utlandet fra 10. februar til 10. mars. Et tilsvarende reiseopplegg er gjennomført fem ganger tidligere med de samme høyskolelærerne som ledsagere, og skolen har forelagt et detaljert beredskapsopplegg for Dagbladet.no.

- Vi har orden på det forebyggende, og alle anbefalte vaksiner og malariamedisin skal ha vært i orden for gruppen, sier Jørgensen.

Ifølge reiseplanen Reiste studentene først til Kigali i Rwanda, der de blant annet besøkte hjelpeorganisasjonen Care International og en kaffeplantasje. Fem dager senere tok gruppen fra Stord buss til Kigoma vest i Tanzania, før de etter flere poster på programmet der tok tog 150 mil  til Dar-es-Salaam.

Med utgangspunkt i hovedstaden besøkte studentene Zanzibar med båt, før de tilbake på fastlandet var i blant annet byen Bagamayo.

Den avdøde studenten skal ifølge skolen ha følt seg slapp og uvel en periode mot slutten av oppholdet, men ingen oppfattet tilstanden som alvorlig på noen måte.

Folkehelseinstituttet opplyste fredag ettermiddag til Dagbladet.no at de ikke hadde fått noen melding om dødsfallet på Stord eller de andre sykdomstilfellene, men understreker at det bare er 10-12 bestemte sykdommer som krever umiddelbar nasjonal varsling fra sykehusenes side.

<B>DØD:</B> Audun Fjellheim ble bare 25 år gammel.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media