Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Audun (34) er dømt i en av norgeshistoriens største narkosaker og smuglet våpen til kampen mot IS

Nå ønsker hasjsmugleren seg vekk fra det kriminelle livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 34-åringen Audun Garthe møter nå konsekvensene av valgene han tok som ung på slutten av 90-tallet. Den kriminelle livsstilen utviklet seg kjapt, og ble basert på enkle løsninger fremfor ærlig arbeid.

- Jeg hentet hasj og fikk penger. Det var så utrolig spennende, og adrenalinrusen gjorde meg raskt avhengig av å kjenne på det samme kicket om igjen. Denne spenningssøkingen har jeg fortsatt i meg, og jeg må gå runder med meg selv hver dag, men jeg gjør mitt for aldri mer å begå kriminalitet, sier Garthe til Dagbladet.

Han har anket en dom fra Oslo tingrett på fem års fengsel for grove narkotikaforbrytelser. Etter først å ha tilrettelagt for smugling av store mengder hasj i Nederland, tok sørlendingen i mot 58 kilo hasj i Norge, og ble tatt. Nå står han fram i programmet «Insider».

Lang fengselsstraff Garthes kriminelle karriere kulminerte i 2006. Sammen med 33 andre ble han dømt i den velkjente «Broken Lorry»-saken for smugling av enorme mengder narkotika til Norge.

Garthe fikk 8,5 år i fengsel for befatning med 150 kilo hasj, og slapp ut igjen i 2013. Saken er omtalt som en av norgeshistoriens største og groveste narkotikasaker.

- Da jeg kom ut i åpen soning etter «Broken lorry» ble jeg satt under press fra kriminelle med forgreininger til Balkan. De mente jeg skyldte dem penger, og skulle organisere en smuglertur til Nederland, forteller 34-åringen.

Det var etter denne turen Garthe ble arrestert i Oslo med store mengder narkotika.

- Vi bygger et liv sammen Til tross for at risørværingen mener å ha bevist overfor tingretten at han var under sterkt press ble det ikke sett på som formildende omstendigheter av dommeren.

- Samtidig som jeg ønsker å gjøre opp for alt det gale jeg har gjort, har jeg valgt å anke dommen.

I RETTEN:  Audun Garthe (34) har anket saken der han er dømt til fem års fengsel for grove narkotikaforbrytelser i forbindelse med en smuglertur til Nederland. Foto: Insider / MAX
I RETTEN: Audun Garthe (34) har anket saken der han er dømt til fem års fengsel for grove narkotikaforbrytelser i forbindelse med en smuglertur til Nederland. Foto: Insider / MAX Vis mer

Nå vil han bygge et liv sammen med samboeren Marta, som blant annet blogger om hvordan det er å leve med en kjæreste som skal i fengsel.

Dro til Irak Høsten 2014 dro sørlendingen og en kamerat til Irak. Reisen ned er omtalt i lokalavisen Agderposten. Returen er omtalt i Dagbladet. De ville bistå det de hevder var sivile kurdere i landet som kjempet mot IS.

Ifølge Agderposten tok de på seg rollen som leiesoldater for en våpentransport med formål om å smugle store mengder våpen og krigsmateriell til Mosul-området i Irak.

- Vi dro for å redde kurdiske familier, og gi dem utstyr til å beskytte seg selv. Kvinner ble voldtatt og kidnappet, og situasjonen var helt forferdelig, sier Garthe.

Dagbladet har vært i kontakt med Garthes kamerat og informert om omtalen.

- Bruk meg som skrekkeksempel Kameraten ble arrestert av tyrkiske myndigheter for narkotikasmugling, men senere sluppet fri. Audun kom seg hjem til Norge.

- Livet ditt er sterkt preget av valg du har stått overfor, og selv valgt retningen av. Hva har du å si til unge mennesker som kanskje står i samme situasjon som du en gang var i?

- Ta min historie som et skrekkeksempel. Du møter på folk som ikke er bra, og hadde jeg visst alt jeg gjør i dag hadde jeg aldri gjort det igjen. Jeg åpnet den døra, og det forfølger meg den dag i dag. Håper min historie kan være til frykt for alle på den alderen. Dette er ingenting å strebe etter, forteller Garthe.

- Gjennom handlingene dine kan du ha vært med på å ødelegge livene til mange mennesker. Hvilke tanker gjør du deg om det?

- Det er leit. Jeg har gjort det, og er lei meg for skadene jeg har påført andre. Jeg skammer meg, og skulle gjerne ha alt dette ugjort, men jeg ble kynisk. Man glemmer at det går utover noen. Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort.

- Mange vil nok tenke at du står fram for å fremme saken din, og for at folk skal synes synd på deg?

- Nei, jeg ønsker ikke medynk. At jeg står fram er skadende for meg og familien min, og er pinlig for alle. Jeg vil ha en debatt rundt hva man gjør for unge som var i min posisjon. Jeg manglet en mentor, og det førte meg på ville veier.

Ankesak i april Garthes forsvarer, Cecilie Nakstad, har representert 34-åringen gjennom flere år, og forteller til Dagbladet at ankesaken snart skal opp i retten.

- Den er berammet i april i Borgarting lagmannsrett. Der håper vi å få redusert straffen noe. Det er viktig for Audun at bakgrunnen for hvorfor han dro til Nederland kommer tydeligere fram.

- Da er det snakk om episoden der han hevder å bli truet til å dra til Nederland?

- Han slapp ut på prøve, og gjorde noe galt tidlig i prøvetiden. Dommeren har lagt på hele resttiden som står igjen fra forrige soning til denne straffen. Vi mener han ble utsatt for alvorlige trusler, men fikk ikke gehør for det av dommeren. Derfor anket vi.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett ble Garthe i oktober 2015 dømt sammen med fem andre personer. Hovedsakelig for narkotikaforbrytelser begått i 2013. Retten inndro til sammen rundt 3,7 millioner kroner, og de domfelte fikk henholdsvis 13, 17, 5, 12, 5 og 5 år i fengsel.

I IRAK: Audun Garthe avfotografert under turen til Irak. Foto: Privat
I IRAK: Audun Garthe avfotografert under turen til Irak. Foto: Privat Vis mer

«Insider»-episoden sendes førstkommende mandag klokka 21.30 på Max.

VEIEN HJEM: I Dagbladets sak fra 2014 er dette ruten Garthe og turkameraten brukte før makkeren ble arrestert i Cesme i Tyrkia. Grafikk: Dagbladet
VEIEN HJEM: I Dagbladets sak fra 2014 er dette ruten Garthe og turkameraten brukte før makkeren ble arrestert i Cesme i Tyrkia. Grafikk: Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media