Audun Bøland ble årets navn

Sammen med våre lesere har Dagbladet kåret Audun Bøland til Årets navn 2003 i Norge. Bussjåfør Bøland hadde 34 passasjerer om bord da han ble overfalt og knivstukket. Han klarte å stanse bussen, men døde av skadene han var påført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI VET IKKE om Audun Bøland (39) noen gang hadde tenkt på hva han skulle gjøre hvis han ble overfalt av en passasjer mens han kjørte bussen. Det vi vet, er at han reagerte heltemodig da marerittet plutselig ble virkelig.

Vi kan bare tenke oss til den frykten og smerten han følte da han ble stukket og rammet dødelig, og på hans mot og den omsorgen for passasjerene i bussen han viste da han brukte sine siste krefter på å holde bussen på veien og stanse. Det reddet liv. 34 passasjerer kunne gå uskadd ut av bussen Audun Bøland hadde kjørt. Fra bussen kunne de se ned på den iskalde Strandafjorden som veien gikk langs. Audun Bøland er en helt vi ikke vil glemme.

- DET ER IKKE sikkert han hadde sett på det som en heltedåd. Han gjorde nok det han mente situasjonen krevde av ham, sier Kristoffer Kvame, som var Audun Bølands sjef i rutebilselskapet.

Det er dette som har gjort så sterkt inntrykk på Dagbladets lesere. Mennesker som når de uten forvarsel står i en situasjon som setter dem på ekstreme prøver, og som gjør det de mener er riktig, blir husket. Dette har fått mange lesere til å gi sin stemme til Audun Bøland som Årets navn.

DA DAGBLADET skulle plukke ut kandidater til Årets navn-konkurransen, var Audun Bøland et naturlig valg. Etter hvert som stemmene fra våre lesere strømmet inn, ble det også raskt klart hvem det norske folk mente fortjente prisen i år.

I Norge har vi beholdt en evne til å beundre enkeltmennesker som utfører handlinger som virkelig betyr noe for andre.

«Tusen takk for at du reddet livet mitt! Du vil alltid bli husket som en helt,» skrev 18 år gamle Jorunn Trøen i en hilsen til Bøland da passasjerene samlet seg til en minnestund etter drapet. Hun satt i bussen den dramatiske kvelden 16. februar 2003.

ET ÅR ER PREGET av nyheter og hendelser som gleder. Men også av skjebner, hendelser og ulykker som har skapt sorg. I dette bildet er det viktig å ikke miste av syne enkeltpersoner som Audun Bøland. Han utførte en heltedåd.

For å gå til topps i Dagbladets kåring av Årets navn må man ha utmerket seg på en spesiell måte i året som gikk. Vi ønsker å finne fram til en person som symboliserer en hendelse, en handling og en holdning. Audun Bølands innsats da han ofret seg helt for sine 34 passasjerers sikkerhet, gjør det.

Det er en stor ære å kunne dele ut årets pris til Audun Bølands pårørende.

HELTEN: Audun Bøland står i glass og ramme i stua til familien Bøland i Vang i Valdres. Her med statuen av «Dagbla'gutten» ved sin side, som det synlige bevis på tittelen «Årets navn 2003».