Audun dro en Siv Jensen

Vil ikke garantere støtte til en regjering hans parti ikke er en del av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En presset SV-leder Audun Lysbakken møtte til partilederutspørring i Dagbladets valgbod på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Partiet hans vaker rett over sperregrensa - siste ukes måling som Ipsos MMI gjorde for Dagbladet, plasserer SV noe over sperregrensa, på 5,4 opp fra 4,3 prosent uka i forveien.

Borgerlig kaos har fått mye oppmerksomhet - hvilke partier som egentlig vil inngå i en borgerlig regjering. Lysbakken måtte svare på hva hans parti vil gjøre etter valget. Fortsatt rødgrønt flertall virker svært lite sannsynlig.

På spørsmål om han vil støtte en Ap-mindretallsregjering, svarer Lysbakken:

- Vi garanterer ikke for noen annen regjering enn en vi selv er en del av, sa SV-lederen.

Dermed kopierer han Frp-leder Siv Jensens retorikk. Hun har gjort det klart overfor Høyre-leder Erna Solberg at Frp ikke vil støtte en regjering partiet selv ikke er en del av.

Åpen om nederlag Lysbakken var overraskende åpen om SVs nederlag i regjering:

- Ja, det er gjort oljevedtak som SV er imot, eksempelvis om Barentshavet sørøst.

- Spørsmålene om asylbarna går på tvers av blokkene, der er vi mer enige med Venstre enn med Arbeiderpartiet. Jeg mener Ap er for strenge i asylpolitikken når det kommer til barna, sa SV-lederen.

MØTTE FOLKET: SV-leder Audun Lysbakken ble grillet av Dagbladets Marie Simonsen og Martine Aurdal, før han måtte svare på spørmål fra folket som sto på Eidsvolls plass foran Stortinget. SV-lederen ble stående igjen etter sending i valgboden og diskutere med de frammøtte.  Foto. Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE FOLKET: SV-leder Audun Lysbakken ble grillet av Dagbladets Marie Simonsen og Martine Aurdal, før han måtte svare på spørmål fra folket som sto på Eidsvolls plass foran Stortinget. SV-lederen ble stående igjen etter sending i valgboden og diskutere med de frammøtte. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lysbakken redegjorde også for SVs syn på overvåking og Snowden-saken - og at hans syn ikke er det samme som Jens Stoltenbergs. Stoltenberg har avvist å ta opp Snowden-saken med Obama når de to møtes i Stockholm om kort tid.

- Vi har ulikt syn når det gjelder den saken. Jeg skulle gjerne tatt imot Snowden i Norge og gitt ham mer støtte.

SV-lederen gjorde det likevel klart at han ikke angrer et minutt på det rødgrønne samarbeidet:

- Jeg kommer aldri til å angre på at vi har valgt å få gjennomslag for ting vi tror på. Selvfølgelig innebærer det å gå på noen nederlag.

Advarer SV-ere mot å stemme Ap I Dagbladet i dag rykket Lysbakken og nestleder Bård Vegar Solhjell ut og advarte SV-sympatisører mot å stemme Ap. Budskapet er at SV trenger alle stemmene de kan få, og partiledelsen presenterer en rekke punkter der SV og Ap har ulik politikk.

- Vi må synliggjøre alt det SV har fått til. Vi må synliggjøre at SV har dratt Ap mot venstre, og i Dagbladet i dag har vi synliggjort forskjellen i politikk mellom oss og Ap.

Han fastholder at SV har vært en alternativ stemme i eksempelvis utenrikspolitkken.

- Vi var eneste parti som klart var mot at Norge gikk inn i Afghansistan, vi har fått norske soldater ut av Irak. Det er forskjell på de rødgrønne partiene i utenriksspørsmål, eksempelvis om EU-direktiver fra Brussel, der vi har vært villige til å sette norske hensyn først, sa Lysbakken.

- Har du gjort jobben din, Lysbakken? Det kan dreie seg om et være eller ikke være for SV, selv om Lysbakken er overbevist om at partiet overlever selv om det handler under sperregrensa. Hans budskap er at den norske venstresida vil være alvorlig svekket uten SV på Stortinget.

SV-lederen svarte ikke direkte på spørsmål om han har gjort jobben sin når partiet ligger så dårlig an på målingene.

 

- Det tenker jeg vi får svar på neste mandag. Jeg mener SV har kommet godt i gang i valgkampen, vi mobiliserer grasrota på venstresida i Norge. Men jeg tror folk må være klar over at dersom gruppemøtene i Ap blir ytre venstre i Norge, går vi mot en kraftig høyredreining av politikken, sa Lysbakken, før han skyndte seg å legge til:

- Den sterkeste høyredreiningen vil selvsagt en Høyre/Frp-regjering stå for, i spørsmål om miljø, om solidaritet og asylbarna.

Han harselerte med slagordet Høyre har profilert seg på i valgkampen.

- Nye ideer og bedre løsnigner er bare et pent slagord på noe vi har sett før. Det blir mer privatisering, det blir skattekutt til de rike, og det er bare så 2001, sa Lysbakken, og refererte til forrige gang en Høyre-dominert regjering inntok regjeringskontorene.