Audun splitter SV i lederspørsmålet

Klart flertall av SV-tillitsvalgte krever flere lederkandidater. Én av fire mener at Lysbakken bør trekke seg

SKAPER STRID: Audun Lysbakkens fortsatte kandidatur til ledervervet i SV splitter partiets tillitsvalgte. Flere hundre tillitsvalgte krever nå flere kandidater. Foto: Heiko Junge/Scanpix
SKAPER STRID: Audun Lysbakkens fortsatte kandidatur til ledervervet i SV splitter partiets tillitsvalgte. Flere hundre tillitsvalgte krever nå flere kandidater. Foto: Heiko Junge/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Av de totalt 506 tillitsvalgte i SV som har besvart Dagbladet rundspørring, mener nå et klart flertall at landsmøtet bør få velge mellom flere lederkandidater.

Så mange som 51,6 prosent etterlyser flere kandidater, mens 32,9 prosent nøyer seg med den innstilte kronprinsen, tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Drøyt halvparten mener at SV's partileder bør sitte i regjering, mens bare en av fire er komfortable med en partileder henvist til gangen.

Én av fire tillitsvalgte mener dessuten at Lysbakken nå bør trekke seg som lederkandidat. Og bare én av ti mener han burde ha blitt sittende som statsråd.

Splittet før landsmøtet Det er med andre ord et splittet SV som til helga går til ekstraordinært landsmøte for å velge ny leder. Etter 15 år ved roret takker Kristin Halvorsen for seg, og Lysbakken stiller til leder — per i dag som eneste kandidat. Samme dag som Lysbakken forkynte sin avgang som statsråd, ga Kristin Halvorsen ham for første gang sin fulle støtte som lederkandidat. Både sentralstyret og landsstyret i partiet gjorde det samme. På tampen av kvelden gjentok også valgkomiteen sin støtte.

Internt i partiet har Lysbakken lenge vært en favoritt til å overta som SV-leder etter Halvorsen. Den nye rundspørringen viser at det er tilfelle også etter at Lysbakken gikk av som statsråd etter Dagbladets avsløringer om regelbrudd og uryddige forhold i departementet. Fortsatt ønsker 53,7 prosent av de tillitsvalgte Lysbakken som sin nye partileder, og det er langt ned til de to neste på lista: Heikki Holmås får en oppslutning på 19,6 prosent, mens den andre nestlederen, Bård Vegar Solhjell, lander på 9,3 prosent.

Delte meninger De tillitsvalgte er imidlertid splittet i spørsmålet om SV og Lysbakken kommer styrket ut av mediestormen partiet har stått i de siste dagene, slik Halvorsen har hevdet. Bare 42,1 prosent mener at SV og Lysbakken står styrket etter skandalene, mens 42,5 prosent avviser dette. Resten er usikre.

Under halvparten, bare 42,3 prosent, sier de nå har større tillit til Lysbakken.

SVs partisekretær, Silje Schei Tveitdal, sier til Dagbladet at hun opplever at Lysbakken nyter bred oppslutning i partiet, også etter at han gikk av som statsråd.

- Men det er selvsagt fortsatt sånn at det er lov å ha ulike oppfatninger om dette i SV. Som partisekretær har jeg stor forståelse for dem av våre medlemmer som måtte mene at situasjonen vi står i nå, er problematisk. Jeg har fått tilbakemelding fra enkelte som tar til orde for andre lederkandidater enn Lysbakken, og jeg setter pris på all tilbakemelding jeg får fra medlemmene, uansett hvilken mening de har, sier hun.