Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AUF-ere dro til nabokommunen da Giske holdt 1. mai-tale: - Som å spytte varslerne i ansiktet

Opprør blant ungdomspolitikere i Trøndelag.

BOIKOTT: Oda Amalie Kise Hjertstrøm (SU), Fatima Almanea (AUF) og Jenny Westrum-Rein (AUF) dro til Levanger for å feire 1. mai. Årsaken var at Trond Giske skulle holde tale i Verdal. Foto: Ina Kollerud Pedersen
BOIKOTT: Oda Amalie Kise Hjertstrøm (SU), Fatima Almanea (AUF) og Jenny Westrum-Rein (AUF) dro til Levanger for å feire 1. mai. Årsaken var at Trond Giske skulle holde tale i Verdal. Foto: Ina Kollerud Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg følte ikke det var moralsk forsvarlig å delta på markeringa samtidig som Trond Giske var til stede, og synes det er kritikkverdig at 1. mai-komiteen inviterer ham nå, så kort tid etter avsløringene og oppropet.

Det sier Fatima Almanea som sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Verdal.

23-åringen skulle i dag delta på markeringa av arbeidernes dag. Men i stedet for å feire hjemme i Verdal, tok hun og partifelle Jenny Westrum-Rein turen til nabokommunen Levanger.

Årsaken var ene og alene at Giske var hentet inn som hovedtaler i hjemkommunen.

Må ta avstand

- Dette er som å spytte varslerne i ansiktet, og det kan jeg ikke være med på, sier Almanea.

Ungdomspolitikeren mener Giske setter sine egne ønsker og behov foran partiet ved å allerede nå stille som taler på 1. mai. Men valget om å forlate Verdal til fordel for Levanger i forbindelse med en av partiets viktigste markeringer, var ikke lett.

- Det er kjempevanskelig å forlate hjemkommunen på en dag som dette, men skal jeg ha en personlig integritet, så må jeg ta avstand fra det jeg mener er uriktig, sier Almanea.

- Et nederlag for komiteen

Hun får støtte fra Westrum-Rein, som slo følge med 23-åringen til Levanger.

Hun sier til Dagbladet at hun aldri kunne tenkt seg å være på dagens markering i Verdal.

- Det er altfor tidlig å hente inn Giske som taler, og et hån mot varslerne. På Levanger var det mange som pleier å markere på Verdal, så det virker som det var flere som gjorde som oss. Det må ha vært et nederlag for 1. mai-komiteen at så mange fra partiet dro eller ikke deltok i markeringa, sier Westrum-Rein.

Holdt appell

Politikeren forstår forstår godt misnøyen og at flere valgte å forlate Verdal på arbeidernes dag. Selv mener hun 1. mai-komiteen bommet totalt med sitt valg av taler.

- Dette handler om tillit, og at vi jobber i en organisasjon hvor det er svært viktig. Tilliten til Giske er ikke gjenoppretta ennå, og da blir dette helt feil, sier Westrum-Rein.

KOM HJEM: Trond Giske kom hjem til sine egne på 1. mai, og de kjente ham igjen. Etter to frokoster i Trondheim, gikk ferden til Industristedet Verdalen, der Giske var hovedtaler. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er Almanea enig i.

- Man skal ha mulighet til å bygge opp tillit, men man må også ta hensyn til flere enn seg selv. Det er ikke opp til Trond å bestemme når det har gått nok tid og tilliten er gjenoppretta. Det er vanskelig å si hvor lang tid det må gå, men det vil være en sum av handlingene og hensynet Trond tar som avgjør hvor lenge det vil ta, mener hun.

Og mens Giske holdt tale i Verdal, sto Westrum-Rein og holdt appell på Levanger i dag.

- Der snakket jeg blant annet om metoo-kampanjen, og sa jeg følte meg heldig som stod på Levanger, samtidig som Giske stod i Verdalen, sier AUF-eren.

Grundig vurdert

Dagbladet har tirsdag kveld vært i kontakt med Trond Giske. Han ønsker ikke å kommentere saken. Leder i 1. mai-komiteen i Verdal, Lise Heggdal, sier på sin side at det ble gjort en grundig vurdering før man rettet en forespørsel til Ap-politikeren om å tale.

At folk reagerer på valget, har hun full forståelse for.

- Folk får ha de meningene de vil om en slik sak, og det er helt greit. På samme måte har vi i 1. mai-komiteen våre meninger om Giske, og dette er diskutert. Men vi kom dit at vi ville høre om han var disponibel, fordi han har den politiske tyngden som vi etterspør i partiet nå, sier Heggdal.

Da komiteen henvendte seg til Arbeiderpartiet med forespørselen, fikk de beskjed om at han var disponibel og ønsket å komme. Dermed endte Giske i Verdal tirsdag, etter å først ha deltatt på markeringa i Trondheim.

- Forstår at folk reagerer

Heggdal understreker at det ikke betyr at komiteen ser svært alvorlig på det som har kommet fram om Giske i forbindelse med metoo-kampanjen. Likevel følte de tida var inne for å invitere politikeren, og Heggdal sier hun kun fikk to kritiske reaksjoner i løpet av markeringa.

- Mange har spurt om det er for tidlig, men hva er for tidlig. For noen er det for tidlig nå, for noen er det for tidlig om ett år, men historien må håndteres både av partiet og Giske selv, sier hun.

Hva tenker du om at flere velger å dra, og at noen går dit at de kaller det et nederlag for komiteen at så mange velger å markere andre steder framfor i Verdal?

- Jeg vil ikke kalle dette et nederlag. At noen markerer at de er uenige i valget, er helt greit. Vi har også hatt tilreisende som kom nettopp fordi Giske skulle tale. Men jeg respekterer valget de har gjort, og forstår at folk reagerer, sier Heggdal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media