AUF går mot Storberget-forslag

Vil ikke ha ny blasfemilov. Frykter for ytringsfriheten i Norge.

GÅR MOT JENS: Statsminister Jens Stoltenberg ble tatt imot av AUF-leder Martin Henriksen, da han besøkte AUFs landsmøte i Oslo.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GÅR MOT JENS: Statsminister Jens Stoltenberg ble tatt imot av AUF-leder Martin Henriksen, da han besøkte AUFs landsmøte i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF vedtok i dag å gå i mot justisminister Knut Storbergets (AP) nye lovforslag til en blasfemiparagraf.

Dermed går ungdomspartiet i mot sin egen regjering i saken.

- Vi mener dette er galt av regjeringen. Det er et prinsipielt skille mellom personer og religiøse symboler. Det er mennesker og ikke ideer som skal verges ved lov, sier leder Martin Henriksen i AUF til Dagbladet.no.

I uttalelsen «Nei til straff for religionskritikk», fra AUF sitt sentralstyremøte, står det:

«Så langt finnes det ikke noen konkretisering av hva som regnes for å være «kvalifiserte angrep». Til tross for gode intensjoner vil forslaget derfor ikke være forenlig med å bevare saklig, åpen og god dialog.»

AUF frykter for en innskrenking av ytringsfriheten.

«Ved å gå fra en sovende blasfemiparagraf til en lovtekst som omhandler kvalifiserte angrep på trosretninger og livssyn kan man i praksis få en innskrenkning av ytringsfriheten i Norge, som i sin ytterste konsekvens kan føre til straffeforfølgelse for religionskritikk, i beste fall til usikkerhet og forvirring omkring ytringsfriheten. Formuleringen om "vern mot kvalifiserte angrep på trosssetninger og livssyn", samt formuleringene om å "verne den enkeltes religiøse følelser", kan åpenbart misbrukes for å innskrenke et åpent ordskifte om religiøse spørsmål.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer