AUF går mot Storberget-forslag

Vil ikke ha ny blasfemilov. Frykter for ytringsfriheten i Norge.

GÅR MOT JENS: Statsminister Jens Stoltenberg ble tatt imot av AUF-leder Martin Henriksen, da han besøkte AUFs landsmøte i Oslo.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GÅR MOT JENS: Statsminister Jens Stoltenberg ble tatt imot av AUF-leder Martin Henriksen, da han besøkte AUFs landsmøte i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF vedtok i dag å gå i mot justisminister Knut Storbergets (AP) nye lovforslag til en blasfemiparagraf.

Dermed går ungdomspartiet i mot sin egen regjering i saken.

- Vi mener dette er galt av regjeringen. Det er et prinsipielt skille mellom personer og religiøse symboler. Det er mennesker og ikke ideer som skal verges ved lov, sier leder Martin Henriksen i AUF til Dagbladet.no.

I uttalelsen «Nei til straff for religionskritikk», fra AUF sitt sentralstyremøte, står det:

«Så langt finnes det ikke noen konkretisering av hva som regnes for å være «kvalifiserte angrep». Til tross for gode intensjoner vil forslaget derfor ikke være forenlig med å bevare saklig, åpen og god dialog.»

AUF frykter for en innskrenking av ytringsfriheten.

«Ved å gå fra en sovende blasfemiparagraf til en lovtekst som omhandler kvalifiserte angrep på trosretninger og livssyn kan man i praksis få en innskrenkning av ytringsfriheten i Norge, som i sin ytterste konsekvens kan føre til straffeforfølgelse for religionskritikk, i beste fall til usikkerhet og forvirring omkring ytringsfriheten. Formuleringen om "vern mot kvalifiserte angrep på trosssetninger og livssyn", samt formuleringene om å "verne den enkeltes religiøse følelser", kan åpenbart misbrukes for å innskrenke et åpent ordskifte om religiøse spørsmål.»

Henriksen mener saken bør bli sentral på arbeiderpartiets landsmøte i april.

- Nå må Jens Stoltenberg og regjeringen ta til fornuft og snu i saken, sier Henriksen.

Les også: - Dere lever jo ikke i et muslimsk diktatur?

Dette er forslaget:

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»


Til tross for at regjeringen vil forby hatefulle ytringer om religion eller livssyn, understrekes det likevel at kritikk av troslærdommer eller ateistiske ytringer er beskyttet av ytringsfriheten:


«For at blasfemiske ytringer skal kunne straffes, må det forutsette at ytringene er forhånende eller på annen måte sterkt krenkende, fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold og uten å inngå i de prosessene som ytringsfriheten legger til rette for; sannhetssøking, demokrati og individets frie meningsdannelse», heter det på regjeringens hjemmesider.

Saken er nå ute på høring. Det kommer en innstilling fra regjeringen i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer