AUF gir Bondevik drahjelp

Sentrumsregjeringen får oppsiktsvekkende sterk drahjelp fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon: - Bondevik bør bruke regjeringsmakten til å stoppe gasskraftverkene, sier AUF-leder Anniken Huitfeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen har stort handlingsrom. For Arbeiderpartiet er det umulig å felle regjeringen på gasskraftverksaken, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Huitfeldt lover at AUF vil slåss sammen med sentrumsregjeringen for å stoppe de omstridte to gasskraftverkene på Vestlandet.

Sterk uttalelse

Saken anses som svært vanskelig for Bondevik-regjeringen, fordi flertallet i Stortinget er for bygging av gasskraftverk. Nå setter Bondevik sin lit til voksende motstand i Ap's egne rekker.

I helga vedtok et enstemmig AUF-landsstyre en knallsterk uttalelse, som i virkeligheten er en enestående håndsrekning til sentrumsregjeringen :

- Vi vurderer sentrumsregjeringens mulighet til å få gjennomslag for sitt syn som god, fordi Ap's stortingsgruppe er splittet i denne saken, heter det.

Kan avgjøre

- I denne saken gir vi sentrumsregjeringen drahjelp. Vi stoler på at regjeringen klarer å stoppe byggingen av gasskraftverk. Men Bondevik må opptre tøft og bruke sin makt. Regjeringen kan ikke bare skylde på at de har flertall mot seg i Stortinget, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Hun mener det ikke er nødvendig for regjeringen å legge fram saken for Stortinget på nytt.

- Dette er en sak det er fullt mulig for regjeringen å avgjøre. De kan nekte gasskraftverkene utslippstillatelse. Men dersom saken kommer opp i Stortinget igjen, vil AUF sørge for omkamp i Ap, sier Huitfeldt, som har seks AUF-medlemmer i den nye stortingsgruppa.

Ifølge en oversikt i Bergens Tidende i går er det nå i alt 15 gasskraftmotstandere i Ap's gruppe.

AUF krever i resolusjonen at stortingsgruppa stilles fritt, dersom saken kommer til ny behandling i Stortinget.

Splitter Ap

- Arbeiderpartiet bør ofre denne saken. En meningsmåling fra i sommer viser at flertallet i befolkningen er imot bygging av gasskraftverk. Og saken splitter Ap, sier Huitfeldt.

Det er uaktuelt for Ap å bidra til å felle sentrumsregjeringen på denne saken, mener Huitfeldt.

- Det vil bare føre til splittelse i partiet. Skal man være med på et mistillitsforslag, må det være på en sak som samler, ikke splitter. Det er ikke en god sak å komme tilbake til regjeringskontorene på, sier Huitfeldt, som ikke har dårlig samvittighet for å gi sentrumsregjeringen drahjelp.

Går langt

- Motstand mot gasskraftverk er en av de viktigste sakene for AUF. Det bør ikke komme overraskende på noen at vi vil gå langt for å hindre at gasskraftverkene blir bygd, sier Huitfeldt.

Hun råder Bondevik-regjeringen til å gå nøye inn på de økonomiske argumentene for gasskraftverkene:

- Mye tyder på at transportkostnadene til Europa blir høyere enn det som blir sagt. Det betyr i så fall at gasskraftverkene ikke blir så lønnsomme som det har vært hevdet.

<B>AUF-HJELP: </B>AUF-leder Anniken Huitfeldt gir Bondevik-regjeringen drahjelp i gasskraft-saken.